Warstwowy placek z bakaliami

  • wyświetlono: 3428 |
  • dodany do książki kucharskiej: 47 |
  • polecenia: 1

Smak ciasta rewelacyjny, jeśli lubimy nasączone alkoholem bakalie!!!!!!! Szczególnie smaczne są migdały. To jedno z tych ciast przy których nie zwracamy uwagi na przybywające kalorie:).

Jaga85
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Blaszka 24x36 cm
Biszkopt orzechowy:
- 4 jajka,
- 4 łyżki cukru,
- Szczypta proszku do pieczenia,
- 15 dag mielonych włoskich orzechów,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 1 łyżka maki krupczatki
Masa bakaliowa mocno alkoholowa:
• 2 kostki masła (po 200 gram),
• ok 350 - 400 gram masy kajmakowej (ilość według uznania, w zależności jak bardzo chcemy uzyskać słodką masę),
• 450 gram różnych bakalii (według uznania):
u mnie 150 gram płatków migdałowych,
150 gram moreli suszonych,
100 gram śliwki kalifornijskiej suszonej,
50 gram rodzynek
• 1 szklanka alkoholu (u mnie spirytus) , polecam także rum.
Beza kokosowa:
- 5 białek,
- 15 dag cukru,
- 10 dag kokosu,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 1 szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania przepisu:

Warstwowy placek z bakaliami

  • upieczone ciasta1. BISZKOPT:
    Żółtka oddzielamy od białek. W osobnej misce, talerzu mieszamy ze sobą orzechy, proszek do pieczenia, mąkę oraz bułkę tartą. Białka ubijamy na sztywno. Do ubitych dodajemy cukier, a następnie stopniowo żółtka. Do puszystej masy wsypujemy wymieszane sypkie składniki. Całość delikatnie mieszamy (na najniższych obrotach miksera lub łyżką). Ciasto wykładamy na przygotowaną blaszkę. Pieczemy około 20 min w 180°C .
    Po upieczeniu biszkopt studzimy.
  • namoczone bakalie2. MASA:
    Bakalie przekładamy do litrowego słoika, zalewamy alkoholem, dokładnie zakręcamy i odstawiamy na 1 dzień.
  • dodanie kajmaku3. Gotowe odcedzamy, ale w większości alkohol zostanie wchłonięty przez owoce. Morele i śliwki kroimy na mniejsze części.
    Masło ucieramy. Do puszystego dokładamy masę kajmakową.
  • dodanie bakalii4. Całość mieszamy do połączenia składników.

    Tak przygotowaną masę wykładamy na ciasto orzechowe. Pozostały alkohol można wykorzystać do przygotowania ponczu, jeśli chcemy dodatkowo nasączyć biszkopt (nie jest to jednak konieczne) lub dodać do masy.
  • przekładanie5. BEZA:
    Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy cukier. Do puszystej masy dodajemy wymieszane sypkie składniki: kokos, mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy. Bezę wykładamy na blaszkę i pieczmy około 20 minut. Pierwsze 10 minut pieczemy w 190°C, a później zmniejszamy temperaturę do około 160°C.
    Upieczone i ostudzone ciasto wykładamy na masę bakaliową.

    Całość dekorujemy dowolnie. Ja polałam ciasto polewą czekoladową.
KH_02-2016

Porady

Ciasto polecam kroić rozgrzanym nożem. Czyli wystarczy wcześniej zanurzyć go w gorącej wodzie i wytrzeć. Wówczas wychodzą ładne, równe kostki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieDeserbakaliealkohol

Komentarze

Podobne przepisy

Strucla z bakaliami

Dodane przez: joanna30

Strucla z bakaliami

Pyszne ciasto drożdżowe z bakaliami...

Keks królewski.

Dodane przez: BABECZKA 35

Keks królewski z bakaliami.

Pyszny keks z dużą ilością bakalii.Możemy...

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami

Dodane przez: agatab

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami

Batoniki owsiano-jaglane z bakaliami...

Makowiec z bakaliami

Dodane przez: anemon

Makowiec z bakaliami

Makowiec bez mąki i bez proszku...

keks

Dodane przez: Arletka990

Keks z bakaliami

Pyszny keks z bakaliami

image-1cn0n54

Dodane przez: Magster

NUGAT Z BAKALIAMI

Przepis ten pochodzi z mojego pierwszego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE