Ale Meksyk!

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

"Ale Meksyk!" - wzdycham czasem, patrząc na bałagan w mojej kuchni. A później? Zabieram się za porządki i... za pichcenie. Ten przepis Meksyku Wam jednak nie narobi, bo jest bajecznie prosty!

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Składniki na placki:

    300 g mąki kukurydzianej (gdyby ciasto było zbyt luźne, można dosypać)
    200 g mąki pszennej tortowej
    1 łyżeczka soli
    50 ml oliwy
    1,5 szklanki mleka
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka curry
    szczypta pieprzu

    Składniki na nadzienie:

    0,5 puszki kukurydzy
    0,5 puszki fasolki czerwonej
    3-4 duże ogórki kiszone
    1-2 pomidory (wiem, nie powinno się ich łączyć z ogórkami, bo podobno tracą właściwości odżywcze i witaminy, ale... ja lubię to zestawienie i basta!)
    1 duża cebula
    500 g filetów z piersi indyczej
    1 łyżka keczupu
    1 łyżka oliwy
    przyprawy: sól, pieprz kolorowy, papryka ostra, bazylia, curry, estragon
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ale meksyk! - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Indyka dzielimy na cząstki, przyprawiamy, a następnie mieszamy z keczupem i oliwą i odstawiamy na godzinę do lodówki. W tym czasie przygotowujemy ciasto.

    Składniki na ciasto umieszczamy w misce lub na stolnicy i wyrabiamy w miarę zwarte ciasto. W razie potrzeby można dosypać mąki kukurydzianej i/lub tortowej. Ciasto dzielimy następnie na kulki wielkości, hmm, powiedzmy że wielkości przeciętnego kiwi. :) Przykrywamy ściereczką, żeby nie wyschły. Podgrzewamy porządnie patelnię teflonową . Każdą z kulek rozwałkowujemy na cieniutki placek - ja wkładałam je po kolei do woreczka foliowego i wałkowałam w nim - łatwiej wtedy oddzielić ciasto od folii bez rozrywania go i nie trzeba go podsypywać mąką. Każdy placek smażymy krótko obustronnie na patelni (na sucho - bez tłuszczu!) - aż pojawią się brązowe plamki. Bąblami - jeśli wynijdą takowe - nie przejmujemy się absolutnie. ;-)

    Wyjmujemy indyka z lodówki i podsmażamy na patelni przez kilkanaście minut. Łączymy z odsączonymi warzywami, doprawiamy.

    Tortille po podsmażeniu nadziewamy mieszanką indyka i warzyw. Można dorzucić jeszcze żółty ser i sos czosnkowy - według uznania. I... już. :) Smacznego!

Porady

Placki tortillowe szybko "sztywnieją". Ale można je przechowywać w lodówce przez kilka dni i później podgrzewać na parze - odzyskają giętkość. :-)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Indyk Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować