Ale jaja! Jajka w cieście francuskim.

0 (0 ocen)

  • 15 min

Każda kobieta chciałaby być obudzona przez swojego partnera takim śniadaniem….:)

  • 15 min

Składniki:

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    jajka - ilość wg uznania
    plasterki wiejskiej kiełbasy
    szczypiorek
    śmietana 12% albo 18%
    ser (może być żółty, pleśniowy albo mozzarella)
    sól, pieprz
    odrobinę masła albo margaryny

Ale jaja! jajka w cieście francuskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 200 st.
  • 2. Potrzebujemy foremki do muffin, (najlepsze są silikonowe albo ceramiczne, żaroodporne naczynia). Ścianki foremek smarujemy margaryną, następnie oblepiamy ciastem francuskim tak, żeby nie została żadna szparka oraz wywijamy ciasto na brzegi (tak jak na fotografii).
  • 3. Na dno ciasta kładziemy plasterek dobrej kiełbasy, potem ostrożnie wlewamy jajko, tak by żółtko było całe. Dookoła żółtka polewamy odrobiną śmietany
  • jajka w cieście francuskim 4. Jajka posypujemy solą i pieprzem oraz szczypiorkiem. Na sam wierzch kładziemy sery. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do ścięcia się białka i żółtka.
  • 5. Przed podaniem wyjmujemy z foremek i podajemy na ciepło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy