Ala tiramisu z borówkami

0 (0 ocen)

Sezon borówkowy ,więc polecam ala tiramisu borówkowe.

Składniki:


  • 3 żółtka
    0,5 szk cukru pudru
    250 g mascarpone
    1 szk kremówki zimnej
    2 łyżeczki żelatyny
    1/3 szk wody
    3 łyżki likieru kawowego
    0,5 szk espresso
    biszkopty podłużne
    200 g borówki amerykańskie
    3-4 łyżki cukru
    Do dekoracji
    borówki amerykańskie
    maliny
    listki mięty

Ala tiramisu z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać porcjami serek mascarpone i delikatnie mieszać. Dodać ubitą kremówkę i wymieszać do uzyskania jednolitej i puszystej masy. Na koniec dodać likier kawowy oraz wlewać cienkim strumieniem namoczoną i rozpuszczoną letnią żelatynę, wymieszać. Na dnie naczynia ułożyć warstwę namoczonych w espresso biszkoptów,wylać 1/2 masy, mus borówkowy, namoczone biszkopty i na koniec wyłożyć resztę masy. Deser włożyć na kilka godzin do lodówki.Przed podaniem na górze obsypać borówkami i dodać do koloru kilka malin oraz listki mięty. Naczynie 26*12 cm. Mus borówkowy; do borówek dodać cukier i podsmażyć przez klika minut od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia i odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy