Ala`gołąbki karkówkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obieramy cebulę i kroimy w cienkie plasterki, przekładamy nią mięso oprószone solą solą i pieprzem zawijamy w folię i wkładamy na 30 min do lodówki.
Pieczarki myjemy kroimy w plasterki podsmażamy na maśle, do wyparowania wody, po czym wsypujemy ryż i dolewamy 2 literatki wody gotujemy 15 min. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kapustę obieramy, czyścimy obgotowujemy 5 min w osolonej wodzie.
2.Mięso posypujemy ziołami prowansalskimi i obsmażamy na patelni z wszystkich stron, po czym podlewamy do połowy zawijańców wodą. Gotujemy z jednej strony 30 min obracamy i z drugiej też gotujemy 30min.
3.Z kapusty obieramy liście, odcinamy twarde czści. Mięso (bez cebuli) rozbijemy na bardzo cienki plaster. Układamy na nim liście kapusty a na nich farsz pieczarkowo - ryżowy i zawijamy jak gołąbki.
Komentarze