Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne danie dla wielbicieli kapusty, ekspresowa wersja niby gołąbków w sosie pomidorowym. Serdecznie polecam:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 8 szt kiszki ziemniaczanej
    8 dużych liści z młodej kapusty
    8 długich plastrów wędzonego boczku
    2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami
    sól i pieprz

    Na sos
    1 średnia cebula
    2 ząbki czosnku
    4 pomidory suszone
    2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 łyżeczki cukru
    1 łyżka mąki
    sól i pieprz
    500 ml wody

Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej 1. Kapustę sparzyć, ściąć nerwy. Na każdym liściu ułożyć plaster boczku i kiszkę ziemniaczaną, doprawić solą i pieprzem, zawijać jak gołąbki.
  • Al'a gołąbki z kiszki ziemniaczanej 2. Gotowe al'a gołąbki układać w wysmarowanym smalcem naczyniu żaroodpornym. Pozostały smalec ułożyć na wierzchu kapusty. Z wierzchu posypać jeszcze solą i pieprzem. Przykryć pokrywką, zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st C prze 35-40 min.
  • 3. Sos: cebulę, pomidory i czosnek drobno posiekać i podsmażyć. Kiedy cebula już się zeszkli zalać ą wodą i dodać przyprawy oraz koncentrat. Sos zagęścić mąką. Gołąbki podawać gorące z sosem. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy