Akwarium - deser dla dzieci

4.5 (171 ocen)

  • 3 godz.

Taki deser to niezwykła atrakcja dla dzieci, który dostarcza naszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 1 galaretka w kolorze niebieskim - Blue Coracao Winiary
    1,5 szklanki wody (nie sok) o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej )
    2 łyżeczki żelatyny
    1/2 szklanki wiórek kokosowych
    owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy
    roślinność do akwarium to: melisa, mięta.
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Desery

Akwarium - deser dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna a nie mocno niebieska).
    Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy.

    Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo dno wsypujemy wiórki kokosowe, gdy opiją się galaretką są naprawdę pyszne.
    Tak więc zalewamy tylko wiórki i odstawiamy do lodówki, aż dno akwarium nam stężeje.

    W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców, do winogron przymocowujemy tylko wycięty ogon - też z winogron. Oczy robimy z rodzynek, żurawiny lub z tego co sami sobie wymyślimy.

    Galaretkę zalewamy na kilka etapów (ok 3) aby rybki i roślinność zatopić w kilku poziomach, bo inaczej wszystko wypłynęłoby nam na wierzch.
    Gdy stężeje dno, czyli wiórki kokosowe zalane galaretką to utykamy roślinność (mięta, melisa) i zalewamy 2 warstwę. Gdy druga warstwa zacznie tężeć to układamy, lekko wtykając w galaretkę rybki, gdy stężeje to zalewamy trzecią warstwę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować