Taki deser to niezwykła atrakcja dla dzieci, który dostarcza naszym milusińskim dużo zabawy przy jego jedzeniu.
3 godz.
Składniki:
1 galaretka w kolorze niebieskim - Blue Coracao Winiary
1,5 szklanki wody (nie sok) o smaku pomarańczy np. Żywiec Zdrój (niegazowanej )
2 łyżeczki żelatyny
1/2 szklanki wiórek kokosowych
owoce do zrobienia rybek: winogrono, arbuz, gruszka z syropu, melon .... i co tylko zechcemy
roślinność do akwarium to: melisa, mięta.
Akwarium - deser dla dzieci - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Galaretkę rozpuścić w 1 1/2 szklance gorącej wody a żelatynę w 1/2 szklance gorącej wody pomarańczowej (ważne aby to była woda a nie sok, gdyż sok zmieniłby nam kolor wody do akwarium - woda ta sprawi, iż galaretka będzie bardziej błękitna a nie mocno niebieska).
Dodajemy resztę wody pomarańczowej i odstawiamy.
Deser podajemy w naczyniu kulistym. Na samo dno wsypujemy wiórki kokosowe, gdy opiją się galaretką są naprawdę pyszne.
Tak więc zalewamy tylko wiórki i odstawiamy do lodówki, aż dno akwarium nam stężeje.
W tym czasie przygotowujemy rybki, wycinamy je z owoców, do winogron przymocowujemy tylko wycięty ogon - też z winogron. Oczy robimy z rodzynek, żurawiny lub z tego co sami sobie wymyślimy.
Galaretkę zalewamy na kilka etapów (ok 3) aby rybki i roślinność zatopić w kilku poziomach, bo inaczej wszystko wypłynęłoby nam na wierzch.
Gdy stężeje dno, czyli wiórki kokosowe zalane galaretką to utykamy roślinność (mięta, melisa) i zalewamy 2 warstwę. Gdy druga warstwa zacznie tężeć to układamy, lekko wtykając w galaretkę rybki, gdy stężeje to zalewamy trzecią warstwę.
Komentarze