Aksamitny sernik gotowany z aronią śliwkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. dżem z aronii śliwkowej (użyłam swój domowy niskosłodzony) włożyć do garnka, wsypać mąkę ziemniaczaną i wymieszać, mieszając zagotować do zagęstnienia
2.masło roztopić w garnku z cukrem, cukrem wanilinowym
3.do masła włożyć twaróg z wiaderka, wbić jajka, wsypać kaszkę manną , budynie wymieszać z mlekiem i wlać do masy, blenderem wszystko miksować do zagotowania i zagęstnienia masy
4.forma 30x15 wyłożona papierem do pieczenia, na dnie rozłożyc herbatniki, wylac połowę sernika, na wierzch dać herbatniki, dżem z aronii rozsmarować, na wierzch herbatniki, dać resztę sernika, na wierzch położyć herbatniki delikatnie przyciskając
5.schować do lodówki najlepiej na całą noc, formę nakryć talerzem, obrócić, zdjąć formę i usunąć papier do pieczenia
Porady
masę sernikową trzeba szybko nakładać do formy bo szybko gęstnieje, dżem dodać jaki się lubi
Komentarze