Aksamitny sernik

4.5 (165 ocen)

  • 60 min

Pyszny, puszysty i bardzo pachnący sernik który od jakiegoś czasu gości na moim stole.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2.5 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    25 dag margaryny
    1 jajko
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    2 łyżki kakao
    ser:
    1.5 szklanki cukru
    1 kg sera ja miałam w wiaderku
    25 dag margaryny
    5 jajek
    2 budynie waniliowe
    Dodatkowo:
    mleko
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Aksamitny sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Margarynę posiekać z cukrem dodać jajko oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i do jednej dodać kakao. Ser: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać ser i ucierać na niskich obrotach robota w trakcie dodawać po jednym jajku i proszek budyniowy.
  • Aksamitny sernik 2. Prostokątną formę wysmarować tłuszczem i dno wyłożyć rozwałkowanym ciastem z kakao, wyłożyć na nim cały ser i przykryć rozwałkowanym jasnym ciastem.
  • Aksamitny sernik 3. Wierzch posmarować mlekiem. Piec w temp. do 200st około 60 min. Po przestudzeniu posypać sporą ilością cukru pudru

Porady

Ja kupiłam gotowy ser w wiaderku z dodatkiem pokruszonej laski wanilii i sernik był pyszny i bardzo pachnący.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować