Zakochany sernik

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Kremowy, delikatny i lekki sernik który ucieszy najbardziej "wybrednego" łasucha (i nie tylko). :-)

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1kg sera białego w pojemniku, 1duża szklanka cukru, 1 duży cukier waniliowy (16g), 1 i 1/2 budyniu śmietankowego, 4 jajka, 330g śmietany 18%

    Do dekoracji: opakowanie śmietany kremówki ( może być 330 ml lub 500ml), 2płaskie łyżeczki cukru pudru, 2 łyżeczki kakao

Zakochany sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wyłożyć do miski-dodać budyń śmietankowy i cukier oraz cukier waniliowy i miksować na średnich obrotach przez dwie trzy minuty.
  • 2. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować po 30 sekund.
  • 3. Na sam koniec dodać śmietanę i miksować całość na średnich obrotach do uzyskania jednolitej kremowej masy.
  • 4. Przelać do brytfank okrągłej o średnicy 24cm i i wstawić do nagrzanego piekarnika .Piec ok. 1,5 godz w temp. 180 stopni.
  • 5. Śmietanę kremówkę ubić z 2 łyżeczkami cukru pudru.
  • 6. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu sernika udekorować śmietaną kremówką i posypać kakao według uznania.

Porady

1. Można przygotować sernik z sera w kostkach 3-krotnie zmielonego- należy wówczas dodać 6 jajek. 2. Gdy środek sernika jest "płynny" a mija czas pieczenia można przenieść blachę poziom wyżej ( piekarnik gazowy) i podkręcić temperaturę na 200 stopni. 3. Konsystencja sernika po zmiksowaniu powinna być półpłynna.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy