Aksamitne, błyskawiczne ciasto naleśnikowe

4.99 (164 ocen)

  • 10 min

Smaczne, gęste ciasto na naleśniki, do farszu na słodko i na ostro.

  • 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej luksusowej, przesianej
    2 szklanki zimnego mleka 3, 2 %
    3 jajka
    szczypta soli
    2 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.99 (164 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Aksamitne, błyskawiczne ciasto naleśnikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wysokiego naczynia, wsypujemy mąkę. Wbijamy całe jajka. Wlewamy mleko, oliwę. Wsypujemy sól.
    Całość dokładnie miksujemy.
  • usmażony naleśnik 2. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło.
    Wylewamy małą chochelką ciasto.
    Smażymy z obu stron krótko, na rumiano.
  • naleśniki na słodko 3. Naleśniki przekładamy dowolnym farszem i zwijamy według upodobania.
  • szpinakowe krokiety 4. Smaczne ciasto naleśnikowe, np do krokietów.

Porady

Ciasto jest aksamitne w smaku, grubsze, syte. Nadaje się do farszu na słodko, pikantnie, do owoców, mięs. To doskonała baza do krokietów. Oliwę z oliwek możemy zastąpić olejem, np rzepakowym. Naleśniki te można odgrzewać, są smaczne i wilgotne nadal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Mąka Oliwa z oliwek Półprodukty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować