Akandż - ormiańskie chrusty/faworki

  • wyświetlono: 126 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wszyscy mają faworki i chruściki, a ja mam Akandż- ormiańskie chruściki trzyskładnikowe :) Powinny być troszkę mniejsze, ale dziś zrobiłam bardzo duże, żeby się szybciej uwinąć ze smażeniem ;)

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 5 porcje
  • 35min
  • Łatwy

Składniki

– 300g mąki
– 5 żółtek
– 50g koniaku
– szczypta soli
– olej do smażenia (u mnie rzepakowy)

Sposób przygotowania przepisu:

Akandż - ormiańskie chrusty/faworki

  • 1. Żółtka wymieszać z solą i koniakiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde, ale takie powinno być. Z gotowego ciasta zrobić wałeczek i pokroić na około 40g kawałki. Stolnicę posmarować olejem i każdy kawałek rozwałkować na krążki o grubości około 1,5-2mm. Krążki ponacinać nożem w 3-4 miejscach. Smażyć Akandż z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe chrusty wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
    Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chrustyDeserna słodkodla dzieciFaworkikuchnie światakuchnia ormiańskaakandż

Komentarze

Podobne przepisy

Faworki - Chrusty_1

Dodane przez: olinek_82

Faworki - Chrusty

Złote i kruche smakołyki karnawałowe...

Karnawałowe faworki (chrust)

Dodane przez: mariwanna

Karnawałowe faworki (chrust)

Leciutkie, niczym piórko, pełne...

Faworki

Dodane przez: smak i uczucie

Faworki lub chrusty

karnawałowe chrusty

chrusty

Dodane przez: paatkka

Chrusty, faworki

zabawa z moją córeczką

Chrusty

Dodane przez: Iwona75

Chrust czyli faworki

Chrusty robiłam z córką dlatego...

Faworki czyli chrusty

Dodane przez: Młoda mama

Faworki czyli chrusty

Polecam serdecznie mój przepis,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE