Akademickie risotto

  • wyświetlono: 186 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepyszna propozycja obiadowa dla studentów, którzy mają niewielki budżet

Olccyska
  • 25min

Składniki

woreczek ryżu
kostka rosołowa
pół młodej cukinii
1/4 czerwonej papryki
średnia marchewka
pół dużego korzenia pietruszki
łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego
frankfurterka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
łyżka kukurydzy konserwowej
łyżka groszku z puszki
olej do smażenia
sól ziołowa

Sposób przygotowania przepisu:

Akademickie risotto

  • 1. Ryż gotujemy na półtwardo w wodzie z kostką rosołową. Wywar zachowujemy. Warzywa (marchew i pietruszkę) obieramy; myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Nieobraną cukinię również trzemy na tarce, papryke kroimy w paseczki,frankfurterkę w plasterki. Cukinię obficie solimy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy starte i pokrojone warzywa oraz po łyżce kukurydzy i groszku. Mieszając wsypujemy ryż z woreczka i zalewamy wrzącym bulionem, wrzucamy kiełbasę, redukujemy płyn az wchłonie go ryż. Wlewamy resztę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Gotujemy do zgęstnienia; pod koniec wsypujemy łyżeczkę przypraw do sosu, mieszamy i chwilę dusimy.

Porady

Danie doskonale sprawdza się jako lunch na uczelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

w_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadFilm kulinarny
 

Komentarze

Podobne przepisy

image-039n7tm

Dodane przez: paolineczka

Risotto malucha

Dieta dziecka powinna być zróżnicowana...

risotto z patelni

Dodane przez: aneczka791

kolorowe risotto

grzybowo-drobiowe risotto z kurczakiem...

Hawajskie risotto

Dodane przez: Cukiereczek

Hawajskie risotto

Bardzo lubię szybkie obiady. Uwielbiam...

Risotto

Dodane przez: Konto nieaktywne

Risotto

Włochy ? Czemu nie :)

risotto

Dodane przez: aniabonin

Risotto

Jest to odkurzony przepis ze starego...

Szybkie Risotto

Dodane przez: Marzjar

Szybkie Risotto

Idealne danie, jeśli potrzebujesz...