Akademickie risotto

0 (0 ocen)

  • 25 min

Przepyszna propozycja obiadowa dla studentów, którzy mają niewielki budżet

  • 25 min

Składniki:

  • woreczek ryżu
    kostka rosołowa
    pół młodej cukinii
    1/4 czerwonej papryki
    średnia marchewka
    pół dużego korzenia pietruszki
    łyżeczka sosu sałatkowego włoskiego
    frankfurterka
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    łyżka kukurydzy konserwowej
    łyżka groszku z puszki
    olej do smażenia
    sól ziołowa

Akademickie risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż gotujemy na półtwardo w wodzie z kostką rosołową. Wywar zachowujemy. Warzywa (marchew i pietruszkę) obieramy; myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach.
    Nieobraną cukinię również trzemy na tarce, papryke kroimy w paseczki,frankfurterkę w plasterki. Cukinię obficie solimy.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy olej, dokładamy starte i pokrojone warzywa oraz po łyżce kukurydzy i groszku. Mieszając wsypujemy ryż z woreczka i zalewamy wrzącym bulionem, wrzucamy kiełbasę, redukujemy płyn az wchłonie go ryż. Wlewamy resztę bulionu i dodajemy koncentrat pomidorowy.
    Gotujemy do zgęstnienia; pod koniec wsypujemy łyżeczkę przypraw do sosu, mieszamy i chwilę dusimy.

Porady

Danie doskonale sprawdza się jako lunch na uczelni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy