Ajntopf

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Klasyka kuchni śląskiej. Pyszna ,pożywna z dużą ilością warzyw.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:


  • 100 g fasolki szparagowej
    100 g zielonego groszku
    kalafior
    brokuł
    4 skrzydła z indyka
    2 marchewki
    pietruszka
    3 ziemniaki
    seler
    biała część pora
    żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    łyżka masła
    łyżka mąki
    słodka mielona papryka
    gałka muszkatołowa
    sól ,pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Ajntopf - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew ,pietruszkę i seler obieramy i myjemy. Skrzydełka myjemy i razem z obranymi warzywami gotujemy przez godzinę w 1,5 l osolonej wody. Po tym czasie warzywa i mięso wyjmujemy. Kalafior i brokuł myjemy i dzielimy na różyczki. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę ,dodajemy do zupy razem z pokrojoną w 3-4 cm kawałki fasolką ,świeżym groszkiem ,doprawiamy i gotujemy 20 min ,10 min przed końcem dodajemy kalafior i brokuł. Por kroimy w krążki i podsmażamy na rozgrzanym maśle ,oprószamy mąką i lekko zrumieniamy. Dodajemy do zupy mieszając. Marchew kroimy w kostkę i dodajemy do zupy. Następnie ściągamy z ognia i dodajemy żółtko wymieszane ze śmietaną ,cały czas mieszając (nie gotujemy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować