Ajerkoniakowiec

  • wyświetlono: 1058 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Lekkie i efektowne ciasto, które sama wymyśliłam

anta19
  • 50min

Składniki

4 duże paczki ciastek pepitek
400 g cukierków krówek
1/4 szklanki mleka
0,5 l kremówki 30%
100 g masła
4 łyżki cukru pudru
1 1/2 szklanki ajerkoniaku
5 łyżeczek żelatyny
2 dowolne galaretki

Sposób przygotowania przepisu:

Ajerkoniakowiec

  • 1. Cukierki rozpuścić na wolnym ogniu w mleku, ciągle mieszając aby się nie przypaliły. Na blaszce rozłożyć pierwszą warstwę ciastek i wylać na nią masę z krówek, przykryć drugą warstwą i odstawić do lodówki. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklance gorącej wody. Masło lekko rozpuścić, dodać do niego ajerkoniak i żelatynę, dokładnie wymieszać.
  • 2. Kremówkę ubić, dodać masę ajerkoniakową i delikatnie wymieszać aby nie upadła. Masę wylać na ciastka i pozostawić do stężenia. Na wierzch wylać przygotowane wcześniej, tężejące galaretki. Można użyć dwóch kolorów. Jedną przygotować wcześniej w nieco mniejszej ilości wody, potem powycinać z niej kółka, ułożyć na placku i zalać drugą galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieCiastoAJERKONIAKalkohol
 

Komentarze

Podobne przepisy

pijana śliwka w czekoladzie

Dodane przez: majka190382

PIJANA ŚLIWKA W CZEKOLADZIE

Ciasto pracochłonne..to fakt. Ale...

Babeczki waniliowe

Dodane przez: AnetaJ

Babeczki waniliowe

To najprostsze babeczki na świecie....

rogaliki

Dodane przez: Adam gastronom

Pyszne rogaliki drożdżowe

Puszyste rogaliki drożdżowe szybko...

sernik ze śliwkami

Dodane przez: bieniaszka

Sernik ze śliwkami

Przepis wobec którego nie można...

puszysty sernik z wiaderka

Dodane przez: katrinaM24

lekki puszysty sernik z wiaderka

ciasto lekkie i puszyste jak chmurka

Kruchy z czereśniami

Dodane przez: Jaga85

Kruchy placek z czereśniami

To niezasadne letnie ciasto! Możemy...