Ajerkoniakowe

4.5 (195 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Studiuję medycynę. Oprócz nauki moim hobby jest pieczenie i gotowanie.

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 dużych jajek
    30 dag cukru
    30 dag krupczatki
    szczypta soli
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Masa:
    op. budyniu waniliowego
    50 dag masła
    6 żółtek
    jajko
    2 szkl. cukru pudru
    100 ml wódki
    25 dag mleka

    w proszku
    3 łyżki żelatyny
    750 ml śmietanki 30-proc.
    2 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Desery Biszkopty Wódki

Ajerkoniakowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z solą i 10
    łyżkami gorącej wody. Nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo cukier
    i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy (ciasto powinno być dość rzadkie).
  • 2. Połowę ciasta mieszamy z kakao. Wlewamy do formy 36x36 cm. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Pozostałe ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
  • ajerkoniakowe 3. Masa: budyń przygotowujemy na 375 ml wody. Studzimy. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń oraz mleko w proszku. Wlewamy wódkę i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
    Ucieramy z masłem na puszystą masę. Jasny biszkopt smarujemy połową
    masy, a w ciemnym kieliszkiem o śr. 2 cm wykrawamy kółka. Biszkopt kładziemy na masie. Dziurki wypełniamy resztą masy. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dekorujemy ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Wódka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować