1.Przygotowujemy biszkopt: białka oddzielamy od żółtek, ubijamy z solą i 10
łyżkami gorącej wody. Nie przerywając ubijania, dodajemy stopniowo cukier
i żółtka. Wsypujemy mąkę z proszkiem. Delikatnie mieszamy (ciasto powinno być dość rzadkie).
2.Połowę ciasta mieszamy z kakao. Wlewamy do formy 36x36 cm. Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 170 °C. Pozostałe ciasto pieczemy ok. 20 minut. Studzimy.
3.Masa: budyń przygotowujemy na 375 ml wody. Studzimy. Jajko i żółtka ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo dodajemy budyń oraz mleko w proszku. Wlewamy wódkę i rozpuszczoną w odrobinie wody żelatynę.
Ucieramy z masłem na puszystą masę. Jasny biszkopt smarujemy połową
masy, a w ciemnym kieliszkiem o śr. 2 cm wykrawamy kółka. Biszkopt kładziemy na masie. Dziurki wypełniamy resztą masy. Śmietankę ubijamy z cukrem. Dekorujemy ciasto.
Komentarze