Agrestowa pychotka

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Mam dwoje dzieci i mało czasu na pieczenie. To ciasto jest szybkie do przygotowania i smaczne.

Składniki:

  • Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki
    ● 25 dag miękkiego masła
    ● cukier waniliowy
    ● 5 żółtek
    ● 1/3 szkl. cukru
    ● 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Oraz: 1 kg agrestu
    ● 5 białek
    ● sól
    ● szkl. cukru
    ● 2 budynie śmietankowe
    ● tłuszcz do formy

Agrestowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta zagniatamy. 1/5 wkładamy do zamrażarki.
    Resztę rozwałkowujemy. Wkładamy do natłuszczonej
    formy (24x36 cm). Agrest oczyszczamy,
    myjemy i osuszamy. Wsypujemy na ciasto.
  • 2. Białka ubijamy ze
    szczyptą soli i cukrem
    na sztywno. Wsypujemy
    budynie i delikatnie
    mieszamy. Pianę
    wykładamy na agrest.
  • 3. Zamrożone ciasto
    ścieramy na tarce.
    Posypujemy wierzch.
    Pieczemy ok. 50 minut
    w temp. 175 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2011

Komentarze

Podobne przepisy