Agrestowa baba dwukolorowa

5 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

To pyszne i bardzo proste ciasto które świetnie pasuje z każdym sezonowym owocem.

  • 2 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • forma do babki
    trochę masła do posmarowania formy
    2 łyżki mąki do obsypania formy

    4 duże jajka
    około 1 szklanka cukru kryształu
    około 1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    około 1 szklanka czerwonego agrestu
    1 łyżka kakao
    polewa:

    1 łyżka wody lub soku z malin czy truskawek - by zabarwić lukier na lekko różowy kolor
    cukier puder ( tyle ile zabierze by lukier wyszedł gęsty )
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Agrestowa baba dwukolorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy na temp.180 stopni. Formę do babki smarujemy masłem i oprószamy mąką.

    Całe jajka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, następnie dodajemy olej oraz mąkę ciągle ucierając. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną - dokładnie ucieramy - mieszamy. Do przygotowanej formy wykładamy połowę jasnego ciasta a do drugiej polowy dajemy kakao i mieszamy. Na jasne ciasto wysypujemy agrest i wykładamy ciemne ciasto, które wyrównujemy i pieczemy około 1 godziny w temp. 180 stopni do suchego patyczka.
    Po upieczeniu wyciągamy do ostygnięcia, a potem polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agrest

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować