Afarar - lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi

  • wyświetlono: 74 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Jesień to najlepsza pora na potrawy z dynią, prawda? Dziś chcę podzielić się prostym przepisem na pyszne placki narodowej kuchni lezgińskiej, które z pewnością przypadną do smaku wszystkim miłośnikom dyni :)

14199687_10210973385829739_2170515334351407972_n
  • 6 porcje
  • 60min
  • Łatwy

Składniki

na 10-12 dużych pierogów:

– 550g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 300ml wody
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 700g dyni (u mnie dynia hokkaido, waga po obraniu)
– 100g orzechów włoskich
– 2 cebule
– 2 łyżki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, pieprz, sól, czubryca zielona)

Sposób przygotowania przepisu:

Afarar - lezgińskie pierogi z dynią i orzechami włoskimi

  • 1. Mąkę przesiać do miski z razem z solą, dodać wodę, wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto wyrabiać przez około 5-7 minut, następnie włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić na około 30 minut.
    W tym czasie robimy nadzienie. Dynię obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Orzechy zmielić, dodać do dyni. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym oleju.
  • 2. Do zeszklonej cebuli dodać dynię razem z orzechami, przyprawić wg smaku i smażyć przez około 5-7 minut, aż dynia lekko zmięknie. Gotowe nadzienie zdjąć z ognia i wystudzić. Ciasto podzielić na 10-12 jednakowych kawałków. Na posypanym mąką blacie rozwałkować kawałek ciasta na cienki okrągły placek. Na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób zrobić kolejne pierogi. Smażyć afarar na suchej, mocno rozgrzanej patelni z obu stron na bardzo małym ogniu. Po usmażeniu każdy pieróg smarować masłem. Afarar podawać z jogurtem naturalnym, adżyką lub ulubionym sosem.
    Smacznego :)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

plackipierogiwegetariańskiekuchnie światawegekuchnia lezgińska

Komentarze

Podobne przepisy

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

Dodane przez: Kloruś

Klopsy z orzechami włoskimi i szałwią

Pyszne klopsiki o niecodziennym...

Ozór wołowy z pieczarkami i orzechami włoskimi.

Dodane przez: Armi As

Ozór wołowy z pieczarkami i orzechami włoskimi

Jak myślicie, jakie to mięsko?...

złociste farfalle

Dodane przez: PolskaGotuje

Złociste farfalle z orzechami włoskimi i...

Zawsze zachwyca smakiem i zapachem

image-1lljahy

Dodane przez: anecia04

Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi...

Jeśli podobnie jak ja lubicie kasze,...

Makaron z rybą i orzechami włoskimi.

Dodane przez: leniwazwyczajna

Ryba z orzechami włoskimi

Połączenie orzechów włoskich z...

schaboszczak

Dodane przez: Aninka88

SCHABOWY Z PIECZARKAMI I ORZECHAMI WŁOSKIMI

schabowy nie musi być nudny...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.