Adżapsandali

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Gruzińskie danie jednogarnkowe. Smażone warzywa doprawione aromatycznymi przyprawami.

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - bakłażan: 1 sztuka
    - cukinia: 1 sztuka
    - ziemniaki: 3 sztuki
    - czerwona cebula: 2 sztuki
    - pomidorki koktajlowe: 300 gramów
    - natka pietruszki: 1 łyżka
    - kolendra: 1 łyżka
    - mięta: 1 łyżka
    - olej: 2 łyżki
    - mąka: 2 szklanki
    - mleko: 0.75 szklanki
    - sól: 1 łyżka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - pieprz: 1 łyżeczka

Adżapsandali - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pokrojone warzywa 1. Bakłażany, cukinię i ziemniaki pokroić na plasterki. Jeśli są to duże plastry przekroić je wówczas na połówki, bądź ćwiartki. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół. Cebulę pokroić w plastry. Natkę pietruszki, kolendrę i miętę drobno posiekać.
  • Duszone warzywa 2. Wszystkie warzywa smażyć na rozgrzanym oleju przez 15 minut, co pewien czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Forma z ciasta 3. Z mąki, mleka, 1/2 łyżeczki soli i cukru zagnieść ciasto. Uformować z niego kształt naczynia. Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut.
  • Adżapsandali 4. Adżapsandali wypełniamy upieczone ciasto i jeszcze 5 minut pozostawiamy w gorącym piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy