Mazurek przyozdobiony kwiatami to piękna dekoracja świątecznego stołu.
Jego smak także zasługuje na uznanie. Kruchy spód, orzeźwiająca konfitura i adwokatowa śmietanką to rewelacyjne połączenie smaków i kolorów. POLECAM!!!
1 godz. 40 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Tortownica w kształcie jajka
Ciasto:
• 35 dag mąki tortowej,
• 3 łyżki cukru pudru,
• 20 dag masła,
• 1 jajko,
• 1 żółtko,
• 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Wypełnienie:
• Około ¾ słoiczka konfitury z czarnej porzeczki,
• 1 szklanka adwokatu,
• 1 szklanka śmietanki 30%,
• 4 łyżeczki żelatyny ,
• Bratki do dekoracji
Adwokatowy mazurek z bratkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: Na stolnicę wykładamy mąkę. Dokładamy do niej pozostałe składniki ciasta, czyli jajko, żółtko, cukier, tłuszcz i proszek do pieczenia. Całość zagniatamy.
2.Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,8. Wykładamy nim dno przygotowanej tortownicy. Z pozostałości formujemy dekoracyjny brzeg. U mnie są to małe kulki ułożone koło siebie. Uformowane ciasto pieczemy około 30 minut w 180°C do zrumienienia.
Upieczone studzimy.
3.WYPEŁNIENIE: Śmietankę podgrzewamy. W ciepłej rozpuszczamy żelatynę. Masę zdejmujemy z ognia, łączymy z adwokatem i pozostawiamy do ostygnięcia.
4.Między czasie upieczony spód pod mazurka smarujemy równą warstwą konfitury z czarnej porzeczki.
5.Na konfiturę wylewamy zimną masę adwokatową.
Mazurek pozostawiamy w chłodzie by masa zastygła. Przed podaniem dekorujemy go bratkami.
Komentarze