To pyszna propozycja karnawałowych pączków, w wersji oczywiście dla dorosłych. Adwokatowy budyń ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i piękny kolor. POLECAM!
60 min
Dla 8 osób
Składniki:
Ciasto:
• 750 g mąki,
• Duża szczypta soli,
• 0,5 szklanki cukru,
• 7 dag drożdży,
• 2 jajka,
• 5 żółtek
• 3 łyżki spirytusu,
• 12 dag masła,
• Ok 1,5 szklanki mleka
Budyń z adwokatem:
• 1,5 szklanki adwokatu,
• 1,5 szklanki mleka,
• 1 płaska łyżka mąki tortowej,
• 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
• 2 żółtka,
• Ok 50 gram cukru,
Adwokatowy lukier:
• 0,5 szklanki adwokatu,
• Około 200 -250 gram cukru pudru,
Dodatkowo:
• Olej rzepakowy do smażenia,
Adwokatowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
2.Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, żółtka, sól , alkohol oraz połowę mąki. Całość zagniatamy dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło. Wraz z tłuszczem ciasto wyrabiamy kolejne 10 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką.
4.Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy lub szklanki (u mnie średnica 7 cm) wycinamy koła. Wycięte układamy na deseczkach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.
W trakcie jak „bułeczki” wyrastają gotujemy budyń.
5.W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gotowy wykładamy po kilka pączków stroną wyrośnięta ku dołowi.
6.Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.
7.Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe p lukrujemy, a po lekkim przestygnięciu napełniamy budyniem.
8.BUDYŃ:
Mleko oraz 1 szklankę adwokatu łączymy ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzewamy, a dugą połowę miksujemy z cukrem, mąkami i żółtkami. Przygotowaną mieszaninę wlewamy na gotujące składniki. Gotujemy budyń. Ugotowany ściągamy z ognia i mieszamy pałką do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałą część adwokatu. Gotowy budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego specjalną końcówką do nabijania pączków. Budyniem nadziewamy lekko przestygnięte pączki.
9.LUKIER:
Adwokat przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Komentarze