Adwokatowe pączki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób

To pyszna propozycja karnawałowych pączków, w wersji oczywiście dla dorosłych. Adwokatowy budyń ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i piękny kolor. POLECAM!

  • 60 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    • 750 g mąki,
    • Duża szczypta soli,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 7 dag drożdży,
    • 2 jajka,
    • 5 żółtek
    • 3 łyżki spirytusu,
    • 12 dag masła,
    • Ok 1,5 szklanki mleka
    Budyń z adwokatem:
    • 1,5 szklanki adwokatu,
    • 1,5 szklanki mleka,
    • 1 płaska łyżka mąki tortowej,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 2 żółtka,
    • Ok 50 gram cukru,
    Adwokatowy lukier:
    • 0,5 szklanki adwokatu,
    • Około 200 -250 gram cukru pudru,
    Dodatkowo:
    • Olej rzepakowy do smażenia,
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Adwokatowe pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie rozczynu 1. CIASTO:
    Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.
  • ciasto przed wyrośnięciem 2. Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, żółtka, sól , alkohol oraz połowę mąki. Całość zagniatamy dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło. Wraz z tłuszczem ciasto wyrabiamy kolejne 10 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • wyrośnięte ciasto 3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką.
  • pączki przed wyrośnięciem 4. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy lub szklanki (u mnie średnica 7 cm) wycinamy koła. Wycięte układamy na deseczkach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.
    W trakcie jak „bułeczki” wyrastają gotujemy budyń.
  • smażenie z pierwszej strony 5. W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gotowy wykładamy po kilka pączków stroną wyrośnięta ku dołowi.
  • smażenie z drugiej strony 6. Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.
  • wykańczanie 7. Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe p lukrujemy, a po lekkim przestygnięciu napełniamy budyniem.
  • dodanie adwokatu do budyniu 8. BUDYŃ:
    Mleko oraz 1 szklankę adwokatu łączymy ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzewamy, a dugą połowę miksujemy z cukrem, mąkami i żółtkami. Przygotowaną mieszaninę wlewamy na gotujące składniki. Gotujemy budyń. Ugotowany ściągamy z ognia i mieszamy pałką do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałą część adwokatu. Gotowy budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego specjalną końcówką do nabijania pączków. Budyniem nadziewamy lekko przestygnięte pączki.
  • przygotowanie lukru 9. LUKIER:
    Adwokat przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania konsystencji gęstego lukru. Przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować