Ciasto adwokacik z kokosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka. Powoli wsypywać mąki wymieszane z kakao. Na koniec wlać olej. Wyłożyć na formę 22x32. Piec ok 25 minut w 160 stopniach. Ostudzić.
Beza kokosowa:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier. Wsypywać stopniowo wiórki kokosowe, mieszać delikatnie łyzką. Dodać mąkę i barwnik, wymieszać delikatnie. Piec w formie tej samej co biszkopt ok 30 mniut w 160 stopniach. Ostudzić.
Masa:
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości zimnej wody.Zostawić do napęcznienia. Podgrzać ją przez chwilę do rozpuszczenia. Do żelatyny wlewamy advocat stale mieszając. Odstawiamy do ostudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania wlewamy powoli żelatynę z likierem (ostudzoną, ale nie stężałą). Masę odkładamy na chwilę w chłodne miejsce by zaczęła tężeć.
Składanie ciasta:
Biszkopt nasączamy sokiem z cytryny połączonym z chłodną wodą (ok 1/3 szklanki), smarujemy cienką warstwą dżemu, wykładamy tężejącą masę, a na nią kokosową bezę.
Ciasto odstawiamy do lodówki, ale nie nakrywamy szczelnie, bo wtedy beza zmięknie.
Komentarze