Ciasto z adwokatem i bitą śmietaną

4.5 (177 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 min

Smaczne ciasto idalne na przyjęcie

  • 2 min

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - ½ szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki proszku

    Biszkopt ciemny:
    - 5 jajek
    - 1 szklanka cukru
    - ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    - ½ szklanki mąki tortowej
    - 2 łyżki oleju
    - 2 łyżeczki proszku
    - 2 łyżeczki kakao

    Masa adwokatowa:
    - 2 kostki masła
    - 500 ml adwokatu

    Dodatki:
    - śmietana kremówka 30%
    - mleczna czekolada




Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Alkohole

Ciasto z adwokatem i bitą śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i lekko wymieszać .
    Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 około 25 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny:
    Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem i kakao lekko wymieszać .
    Wylać na formę. Piec w temp. 160-180 około 25 minut. Po upieczeniu wyciąć kółka w biszkopcie.
  • 3. Masa adwokatowa:
    Miękkie masło utrzeć na pulchną masę dodawać po trochę adwokat całość dokładnie połączyć.
  • Adwokacik 4. Przełożenie ciasta:
    Jasny biszkopt – połowa masy adwokatowe – biszkopt ciemny z dziurkami – reszta masy adwokatowej wkładać w dziurki – ubita na wierch ubita na sztywno śmietana kremówka (do ubijanej masy kremówki dodać 2 łyżki rozpuszczonej żelatyny) – posypać startą czekoladą
    CIASTO SCHŁODZIĆ W LODÓWCE
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować