Wilgotne, kawowe ciasto w znakomitym połączeniu z kremem ajerkoniaowym, który kryje w sobie aromatyczne biszkopty. Ciasto jedynie dla dorosłych, którzy na pewno chętnie będą się nim częstować.
Advokatowa pianka z kawowymi biszkoptami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kakaowe: Do miski wlać maślankę, olej, jajka, i cukier waniliowy. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach do połączenia składników. Dodać pozostałe składniki oprócz kawy i krótko zmiksować. Następnie powoli wlewać gorącą kawę cały czas powoli miksując. Przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 35 – 40 minut w 190 stopniach do suchego patyczka.
2.Krem śmietanowo - advokatowy: Żelatynę zalać ¼ szklanki zimnej wody, następnie zalać ¼ szklanki wrzącej wody i rozpuścić. Śmietanę ubić, gdy będzie sztywna dodać cukry, następnie cały czas miksując dodawać po łyżce likieru. Całość dokładnie zmiksować. Na koniec ubijania wlewać powoli chłodną żelatynę.
3.Przełożenie:
Na ciasto wyłożyć połowę kremu advokatowego, ułożyć nasączone biszkopty, na nich delikatnie rozsmarować pozostały krem. Posypać ciasto kakao i włożyć do lodówki.
Komentarze