Advocatowy sernik

5 (145 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Serniki uwielbiam. Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto. Już od dawna chodził za mną sernik advocatowy i w końcu doczekał się realizacji:)Przepis mogę polecić bez wahania! Sernik można wykończyć także polewą czekoladową.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Tortownica o średnicy 24 cm
    Kakaowy spód:
    • 15 dag mąki,
    • 5 dag cukru pudru,
    • 8 dag margaryny,
    • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    • ¼ łyżeczki sody
    • 2 żółtka,
    • 1 łyżka kakao,
    Ser:
    • 1 kg sera (3 razy mielonego)
    • 3/4 kostki masła,
    • 18 dag cukru pudru,
    • 6 jajek,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki krupczatki,
    • 1 szczypta proszku do pieczenia,
    • 1 szklanka advocaata,
    • ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
    Polewa advocatowa:
    • 1 i 1/3 szklanki advocatu,
    • 3 łyżeczki żelatyny,
    • ok 1/3 szklanki wody,
    • ok 1/3 tabliczki czekolady do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Advocatowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • gotowe ciasto 1. SPÓD:
    Powyższe składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto.
  • przygotowana tortownica z ciastem 2. Gotowym wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
  • dodanie adwokatu do masy serowej 3. SER:Czekoladę kroimy w kostkę.
    Białka oddzielamy od żółtek.
    W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia składników.
    W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z masą serową.
  • wykładanie sera i czekolady 4. Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Co pewien czas wykładamy pokrojoną w kostkę czekoladę.
    Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180˚C.
    Upieczony studzimy.
    Na zimny wylewamy advocatową polewę. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
  • wyłożenie polewy 5. POLEWA:
    W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Likier delikatnie podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewę wylewamy na przestudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza Ser biały

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować