Serniki uwielbiam. Każda okazja jest dobra, by upiec to ciasto. Już od dawna chodził za mną sernik advocatowy i w końcu doczekał się realizacji:)Przepis mogę polecić bez wahania! Sernik można wykończyć także polewą czekoladową.
2 godz.
Dla 8 osób
Składniki:
Tortownica o średnicy 24 cm
Kakaowy spód:
• 15 dag mąki,
• 5 dag cukru pudru,
• 8 dag margaryny,
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
• ¼ łyżeczki sody
• 2 żółtka,
• 1 łyżka kakao,
Ser:
• 1 kg sera (3 razy mielonego)
• 3/4 kostki masła,
• 18 dag cukru pudru,
• 6 jajek,
• 1 budyń waniliowy,
• 1 łyżka mąki krupczatki,
• 1 szczypta proszku do pieczenia,
• 1 szklanka advocaata,
• ¾ tabliczki gorzkiej czekolady
Polewa advocatowa:
• 1 i 1/3 szklanki advocatu,
• 3 łyżeczki żelatyny,
• ok 1/3 szklanki wody,
• ok 1/3 tabliczki czekolady do dekoracji
Advocatowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPÓD:
Powyższe składniki umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy ciasto.
2.Gotowym wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach.
3.SER:Czekoladę kroimy w kostkę.
Białka oddzielamy od żółtek.
W malakserze ucieramy masło z cukrem, dodajemy stopniowo żółtka. Miksujemy. W dalszej kolejności dodajemy ser. Całość dokładnie miksujemy. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę połączoną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Wlewamy advocaat i miksujemy do połączenia składników.
W oddzielnej misce ubijamy pianę z białek. Tak przygotowaną łączymy z masą serową.
4.Gotowy ser wylewamy to ciasto kruche. Co pewien czas wykładamy pokrojoną w kostkę czekoladę.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w 180˚C.
Upieczony studzimy.
Na zimny wylewamy advocatową polewę. Dekorujemy wiórkami czekoladowymi.
5.POLEWA:
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Likier delikatnie podgrzewamy i łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Tężejącą polewę wylewamy na przestudzony sernik. Wierzch dekorujemy wiórkami czekoladowymi. Sernik odstawiamy do chłodu by polewa zastygła.
Komentarze