Acareje z salsą meksykańską - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Salsa:
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę. Paprykę pokroić w małą kostke i przełożyć do miski. Cebulkę drobno posiekać a chili pokroić w cienkie plasterki. Dodać do miski. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem i sokiem z limonki. Ponownie wymieszać i odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
2.Acereje:
W rondlu rozgrzać oliwę i wrzucić drobno posiekaną papryczkę chili. Następnie dodać mrożone warzywa. Podsmażyć przez 4-5 minut i dodać wodę.
3.Przykryć pokrywką i dusić do miękkości. Następie zdjąć pokrywkę i odparować nadmiar płynów. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz kardamonem. Wymieszać i zdjąć z ognia. Ostudzić zupełnie. Następnie zblendować na gładko.
4.Przełożyć do miseczki i dodać mąkę kukurydzianą. Wymieszać. Formować klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć w mące i smażyć w gorącym oleju. Smażyć aż klopsiki będą rumiane. Osączyć na ręczniku papierowym.
5.Na talerzu wyłożyć salsę a na salsie położyć klopsiki acareje i podawać, smacznego!
Komentarze