Ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą

  • wyświetlono: 466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne i orzeźwiające ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą na kruchym spodzie. Gorąco polecam!

Składniki

Blaszka 19 x31

Ciasto kruche:
20 dag mąki
0,5 kostki masła
3 żółtka
łyżka śmietany
łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru

Krem z cukierkami "ice"
180 g cukierków lodowych "ice"
1/4 szklanki wody
opakowanie budyniu śmietankowego
360 ml mleka
150 gram masła
2 łyżki cukru

Biszkopt:
3 jajka
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jogurtowa:
400 ml jogurtu greckiego
niebieska galaretka

Warstwa z jagodami:
1 l jagód
4 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo:
biała czekolada




Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto z cukierkami "ice", jagodami i białą czekoladą

  • Pieczemy kruchy spód1. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy schłodzone masło, cukier puder, śmietanę i żółtka. Zagniatamy ciasto. Schładzamy i pieczemy ok. 20 minut.
  • Krem z cukierkami "ice"2. Cukierki zalewamy wodą i podgrzewamy, aż cukierki się rozpuszczą. W 1/2 szklanki mleka rozrabiamy budyń z 2 łyżkami cukru. Resztę mleka zagotowujemy. Wyłączamy gaz. Do mleka wlewamy budyń z cukrem i syrop z cukierków. Ponownie zagotowujemy do momentu zgęstnienia, cały czas mieszając.Studzimy i smarujemy kruchy spód.
  • Pieczemy biszkopt3. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy cukier i nadal ubijamy. Wlewamy żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie łyżką. Pieczemy ok. 25 minut. Studzimy i nakładamy na krem
  • Warstwa jogurtowa4. Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szklanki wody. Chłodzoną dodajemy do jogurtu i dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy do lodówki. Gdy zacznie tężeć, smarujemy biszkopt.
  • Warstwa jagodowa5. Jagody przesmażamy. Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody. Gdy napęcznieje, dodajemy do jagód i dokładnie mieszamy. Studzimy Gdy zacznie tężeć, rozprowadzamy na warstwę z jogurtem.
  • Dekorujemy polewą z białej czekolady6. Dekorujemy polewą z białej czekolady. Smacznego!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycieszkola_babcimama_mnie_nauczylakrem budyniowypysznebiszkoptoweciasto z jagodamiletnie orzeźwienieorzeźwiające ciastociasto z białą czekoladąkrem z cukierkami icenajlepsze kruche ciastomój pomysł na ciastonajlepsze z jagodami

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Dodane przez: 2milutka

Ciasto z truskawkami i białą czekoladą

Pyszne puszyste i wilgotne ciasto,...

Kruche ciasto z kremem i cukierkami.

Dodane przez: BABECZKA 35

Kruche ciasto z kremem i cukierkami

Dzisiaj polecam Wam bardzo pyszne...

Ciasto jogurtowe z białą czekoladą i orzechami

Dodane przez: szpileczkiibabeczkiblog

Ciasto jogurtowe z białą czekoladą i orzechami

Szybkie w przygotowaniu, mega wilgotne...

Ciasto z czereśniami i białą czekoladą

Dodane przez: beetle

Ciasto z czereśniami i białą czekoladą

Puszysty biszkopt przełożony pysznym,...

Truflowe

Dodane przez: kochampiec

Ciasto truflowe z białą czekoladą

Dla wielbicieli białej czekolady...