A'la tarta na spodzie z selera

0 (0 ocen)

Zapiekanka na spodzie z selera pod pierzynką jajeczną.

Składniki:

  • składniki podstawowe z zestawu A:
    50 dkg szynki wieprzowej
    1 większy seler
    1 mały jogurt naturalny (200 ml)

    składnik podstawowy dodatkowy:
    3 jajka

    składniki robocze:
    1 mała cebula
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    słodka i ostra papryka
    zioła prowansalskie
    kardamon mielony
    kurkuma

A'la tarta na spodzie z selera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • grillowany seler 1. Selera obrać i pokroić w cienkie plasterki, obsmażyć na patelni grillowej, ułożyć na spodzie natłuszczonej formy do tarty. Szynkę zmielić w maszynce. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać 1 jajko i przyprawy (oprócz kurkumy).
  • przed zapieczeniem 2. Mięso wyłożyć na plasterki selera. 2 jajka roztrzepać, wymieszać z jogurtem, solą, pieprzem, papryką słodką, ziołami i kurkumą. Wylać na mięso. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy