Byłam głodna, musiałam coś sobie zrobić do jedzenia. Pomyślałam o risotto. O nie! Nie ma ryżu, jedyne co miałam to kasza jęczmienna, marchewki, cebula i parę pieczarek. Tak powstało a'la risotto :)
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
KASZA JęCZMIENNA:
- kasza jęczmienna w woreczkach: 100 gramów
- marchew pokrojona w kosteczkę: 1 sztuka
- pieczarki: 10 sztuk
- cebula: 1 sztuka
- czosnek: 1 ząbek
- sos sojowy do smaku: 3 łyżki
- bulion warzywny ok: 400 mililitrów
- bazylia (suszona): 1 szczypta
- sól. pieprz: 1 szczypta
- kremowy serek (philadelphia albo ricotta): 1 łyżeczka
A'la risotto z kaszą jęczmienną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na patelni podsmażamy cebulę, pokrojoną w kosteczkę. Potem dodajemy kaszę jęczmienną, zalewamy bulionem, zmniejszamy gaz. Po 5 minutach dodajemy marchewkę, po następnym 5 minutach dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę i czosnek pokrojony w drobną kosteczkę. Przyprawiamy sosem sojowy, solą, pieprzem odraz suszoną bazylią. Gotujemy ok 10 minut. Na koniec dodajemy czubatą łyżeczkę ricotty lub innego serka.
Komentarze