A la pączki z piekarnika... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Pączki - robimy zaczyn:
1/3 szklanki mleka podgrzewamy, wlewamy do garnka, dodajemy 2 łyżki przesianej mąki, odrobinę soli i drożdże - mieszamy dokładnie, przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce.
Masło topimy, ma przestygnąć.
Gdy ciasto wyrośnie, dodajemy resztę mąki, mleko (zimne), jajko, cukier i masło - wyrabiamy ciasto.
Jeśli się klei - dodajemy jeszcze mąki.
Ciasto wałkujemy - ma być średniej grubości - i wykrawamy koła.
"Koła" układamy na blasze i dajemy im jeszcze trochę urosnąć.
Po około 15 minutach wstawiamy do piekarnika na ok 30 minut - pieczemy w temperaturze 180stopni.
Gdy ostygną, przecinamy je jak na kanapki :)
2. Pączki z truskawkami i mlekiem kokosowym *
Mleko kokosowe miksujemy z pudrem - wychodzi taka kokosowa bita śmietana
Pączki otwieramy, smarujemy dżemem - 1 łyżeczka na 1 pączek - zamykamy
i smarujemy mlekiem kokosowym.
Pączki z winogronami i lukrem:
Winogrona przecinamy na połówki, wrzucamy do rondla, podlewamy odrobiną wody i dodajemy 1 łyżkę cukru - gotujemy aż winogrona zmiękną.
Winogrona odcedzamy, do pozostałej wody w rondlu dodajemy puder i mieszamy - ma powstać lukier.
Pączki otwieramy, wkładamy winogrona, zamykamy, polewamy lukrem, i posypujemy zwykłym cukrem.
Porady
* dżem można zastąpić świeżymi lub mrożonymi truskawkami, gotując je jak winogrona na wodzie i z cukrem
Komentarze