a'la Napoleonka

4.5 (153 ocen)

  • 10 min

To ciasto robi się w 20 minut, jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

  • 10 min

Składniki:

  • 2 opakowania cista francuskiego
    2 opakowania kremu ajerkoniakowego (ja użyłam Gellwe)
    mleko i margaryna niezbędne do przygotowania kremu (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

A'la napoleonka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oba płaty ciasta francuskiego upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni (piec ok. 5-10 minut), aż się zrumieni. Po upieczeniu ciasto będzie napęczniałe i wygląda jak poduszka, więc należy je trochę przestudzić i delikatnie nacisnąć, aby wypuścić powietrze. Płaty najlepiej piec osobno, bo mocno rosną.
  • 2. Kremy ajerkoniakowe przygotować zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu
  • 3. Na jeden płat ciasta wyłożyć równomiernie przygotowany krem i przykryć drugim płatem ciasta.
  • 4. Tak przygotowane ciasto posypać cukrem pudrem i gotowe.

Porady

Najlepiej kroić trochę większe kawałki z użyciem ostrego noża, przy mniejszych kawałkach krem może nam trochę wyciskać się.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować