a'la Napoleonka

  • wyświetlono: 2384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

To ciasto robi się w 20 minut, jest szybkie, łatwe i bardzo smaczne.

grzymalka
  • 10min

Składniki

2 opakowania cista francuskiego
2 opakowania kremu ajerkoniakowego (ja użyłam Gellwe)
mleko i margaryna niezbędne do przygotowania kremu (zgodnie z przepisem na opakowaniu)
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

a'la Napoleonka

  • 1. Oba płaty ciasta francuskiego upiec w piekarniku nagrzanym do ok. 200 stopni (piec ok. 5-10 minut), aż się zrumieni. Po upieczeniu ciasto będzie napęczniałe i wygląda jak poduszka, więc należy je trochę przestudzić i delikatnie nacisnąć, aby wypuścić powietrze. Płaty najlepiej piec osobno, bo mocno rosną.
  • 2. Kremy ajerkoniakowe przygotować zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu
  • 3. Na jeden płat ciasta wyłożyć równomiernie przygotowany krem i przykryć drugim płatem ciasta.
  • 4. Tak przygotowane ciasto posypać cukrem pudrem i gotowe.

Porady

Najlepiej kroić trochę większe kawałki z użyciem ostrego noża, przy mniejszych kawałkach krem może nam trochę wyciskać się.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zycieciasto francuskieproste

Komentarze

Podobne przepisy

Napoleonka

Dodane przez: beatab9

Napoleonka

Wykwintny deser do kawy

image-0rppkid

Dodane przez: Iza2324

Napoleonka

To ciasto jest jednym z pierwszych...

Napoleonka

Dodane przez: SylwiaSad1983

Napoleonka

Ciasto jest przede wszystkim niezwykle:...

Napoleonka

Dodane przez: VioletoweKucharzenie

Napoleonka

W lodówce miałam leżeć opakowanie...

Dodane przez: anka1988

Napoleonka

Jedno z moich pierwszych ciast...

Napoleonka ekspres

Dodane przez: kasiac

Napoleonka ekspres

Idealna na elegancki deser w tygodniu,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE