A" la lasagne na kruchym cieście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Na stolnicę przesiewamy makę, na srodek kładziemy margarynę i nozem siekamy bardzo drobno, po czym dodajemy resztę składników i ugniatamy ciasto. dzielimy na połowę. Jedna cześć wędruje do lodowki , druga zaś do zamrażalnika.
Nadzienie mięsno-warzywne: Na patelnię dajemy odrobinę oliwy, i wrzucamy posiekaną drobno cebulę oraz czosnek-podsmażamy pare minut i dorzucamy pokrojone w kostkę pieczarki. Przykrywamy i dusimy około 20 min-po czym odkrywamy i smażymy az odparuje woda. W rondelku na niewielkiej ilości oliwy smazymy mieso około 5 minut, dodajemy wczesniej usmazone pieczarki, zioła , wegete, kukurydzę, miód oraz przecier pomidorowy. Wszystko dusimy razem około 10 minut , mieszając aby sie nie przypaliło.
Blachę o wymiarach 24/30cm smarujemy tuszczem, posypujemy bułką tarta b ądz grysikiem i wykładamy na nią czesc cista z lodówki-nakuwamy widelcem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika około 200 stopni na 20 minut, po tym czasie wyciągamy ciasto nakładamy nasz farsz mięsno- warzywny a na górę ścieramy na tarce nasze cisato z zamrażalnika. Całość pieczemy około 30 minut w 200 stopniach.
Komentarze