A'la hot dogi z ostrym sosem paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sos: Paprykę czerwoną myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w kostkę. Paprykę chili drobniutko siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni roztapiamy łyżeczkę masła dajemy cebulę, paprykę, paprykę chilli, czosnek. Smażymy. Gdy składnik się podsmażą dolewamy kilka łyżek wody, doprawiamy do smaku przyprawa uniwersalna, solą, pieprzem, pieprzem cayenne i sosem sojowy. Gotujemy aż papryka będzie się rozwalać. Ugotowaną paprykę miksujemy blenderem.
2.Zmiksowaną paprykę przecieramy dokładnie przez sito aby otrzymać gładki sos.
3.Sos wkładamy do lodówki.
4.W tym czasie robimy a'la hot-dogi. Na kromki bagietki kładziemy po dwie parówki koktajlowe i owijamy je żółtym serem. Na patelni roztapiamy resztę masła wkładamy hot-dogi i smażymy na małym ogniu pod przykryciem aż ser się rozpuści.
5.A'la hot-dogi podajemy gorące, polane ostrym sosem z papryki. Smacznego!
Porady
Do sosu z papryki można dodać 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego aby otrzymać ładniejszy kolor sosu.
Komentarze