Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów

5 (188 ocen)

  • 30 min

Bardzo smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. W dodatku przygotowuje się go w ekspresowym tempie i należy do dań za grosik. Idealnie pasuje do makaronu.

  • 30 min

Składniki:

  • -0,5 kg mięsa mielonego
    -2 duże cebule
    -1/2 szklanki suszonych grzybów
    -1 szklanka śmietany 18%
    -1 łyżka przyprawy myśliwskiej
    -sól i pieprz
    -olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (188 ocen)

Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Grzyby moczymy przez 10 minut w 1,5 szklanki wrzątku. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju na rumiano. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby (nie wylewamy wywaru!)
  • 2 2. Na patelnię dorzucamy solidnie doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • 3 3. Wywar z grzybów wlewamy do miski. Stopniowo, dolewamy śmietanę i mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy przyprawę myśliwską i szczyptę pieprzu, mieszamy. Sosem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.

Porady

Danie podajemy z makaronem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Mięso Suszone grzyby Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować