Bardzo smaczna i aromatyczna wersja gulaszu. W dodatku przygotowuje się go w ekspresowym tempie i należy do dań za grosik. Idealnie pasuje do makaronu.
30 min
Składniki:
-0,5 kg mięsa mielonego
-2 duże cebule
-1/2 szklanki suszonych grzybów
-1 szklanka śmietany 18%
-1 łyżka przyprawy myśliwskiej
-sól i pieprz
-olej do smażenia
Gulasz z mięsa mielonego i suszonych grzybów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby moczymy przez 10 minut w 1,5 szklanki wrzątku. Cebulkę drobno siekamy i podsmażamy na oleju na rumiano. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę grzyby (nie wylewamy wywaru!)
2.Na patelnię dorzucamy solidnie doprawione solą i pieprzem mięso. Smażymy około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając.
3.Wywar z grzybów wlewamy do miski. Stopniowo, dolewamy śmietanę i mieszamy, aby nie zrobiły się grudki. Dodajemy przyprawę myśliwską i szczyptę pieprzu, mieszamy. Sosem zalewamy mięso, dokładnie mieszamy i dusimy jeszcze przez 10-15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
Komentarze