A'la frittata z polędwiczką wieprzową

0 (0 ocen)

Szybkie i sycące danie

Składniki:

  • 1 opakowanie warzyw na patelnię z ziołami i papryką
    1 nieduża polędwiczka wieprzowa, ok 30 dkg
    1 jogurt naturalny (200 ml)
    4 jajka
    5 dkg sera żółtego
    sól, pieprz
    słodka papryka
    zioła prowansalskie
    czubryca czerwona
    olej rzepakowy do smażenia

A'la frittata z polędwiczką wieprzową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Polędwiczkę pokroić w plastry, rozbić dłonią, posypać czubrycą z obu stron. Warzywa wrzucić na rozgrzany olej rzepakowy.Podsmażyć i posypać przyprawami z saszetki. Do warzyw dołożyć polędwiczkę i całość smażyć kilka minut, co jakiś czas mieszając, żeby mięso się obsmażyło.
  • 2. Całe jajka zmiksować na puszystą masę, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać jogurt i starty na drobnym oczku ser. Zmiksować do połączenia składników i wylać na warzywa z mięsem. Wierzch posypać słodką papryką i ziołami. Całość przykryć i smażyć na małym ogniu przed około 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać np. z ketchupem. Smacznego :)

Komentarze

Podobne przepisy