A'la Ferraro Rocher

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To obłędnie pyszne, a zarazem bardzo proste w przygotowaniu ciasto! Polecam koniecznie spróbować ;)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 39x23

    Krem Czekoladowa:
    500ml śmietany 30%
    125g mascarpone
    3 łyżeczki kakao
    2 łyżeczki nutelli
    2 łyżeczki cukru pudru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    80ml wody

    Krem Śmietankowy:
    500ml śmietany 30%
    125g mascarpone
    3 łyżeczki cukru pudru
    2,5 łyżeczki żelatyny
    80ml wody

    Polewa:
    1,5 tabliczki czekolady mlecznej lub gorzkiej
    150ml śmietany 30%
    1/3 szklanki zmielonych orzechów laskowych

    Dodatkowo:
    Około 65 czekoladowych herbatników
    Opcjonalnie około 200g Ferrero Rocher do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

A'la ferraro rocher - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Na wyłożoną formę papierem do pieczenia ułożyć pierwszą warstwę herbatników. Odstawić na bok.

    Krem czekoladowy:
    1.W gorącej wodzie dokładnie rozpuścić całą żelatynę potrzebną do dwóch kremów i odstawić do wystudzenia.
    2.Śmietane, mascarpone, cukier puder, kakao, nutelle wrzucić do misy robota kuchennego i zmiksować na puszystą masę, a na sam koniec zmniejszając obroty miksera wlewać stopniowo
    połowę wystudzej żelatyny i miksować jeszcze przez dosłownie chwilę. Przygotowany krem wyłożyć na herbatniki po czym ponownie ułożyć na nim kolejną warstwę herbatników.

    Krem śmietankowy;
    1.W misie robota kuchennego ubić śmietanę na puszystą masę dodając do niej cukier puder i mascarpone po czym ponowić czynność z żelatyną i tak przygotowaną mase wyłożyć na herbatniki.
    2. Na tak wyłożony krem ułożyć ostatnią warstwe herbatników i całość polać rozpuszczoną w gorącej śmietance czekoladą wymieszaną z orzechami laskowymi. Ciasto udekorować kuleczkami Ferrero Rocher i wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego ❤

Porady

Aby uniknąć zrobienia się grudek w śmietanie polecam ją dobrze wystudzić, a przed samym wylewaniem do masy śmietanowej połączyć ją z kilkoma łyżkami śmietany, dokładnie połączyć i dopiero zacząć stopniowo wlewać do masy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować