Nigiri sushi

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • -2 szklanki ryżu shari
    -15 dag surowego łososia
    -pasta wasabi
    -sos sojowy
    -tezu do zwilżenia dłoni

Nigiri sushi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę kroimy w kawałki o boku 2x3 cm. Zwilżonymi tezu dłońmi nabieramy niewielkie porcje ryżu i nadajemy im owalny kształt. Na kawałku ryby rozsmarowujemy odrobinę wasabi. Porcję ryby i ryżu dociskamy delikatnie do siebie tak, aby wasabi znalazło się w środku. Nigiri sushi układamy ryżem do dołu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy