4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

  • wyświetlono: 101 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Sezon na kasztany jadalne jest już rozpoczęty, więc warto z nich przygotować smaczną oraz zdrową przekąskę. U mnie w domu zazwyczaj znikają lekko posolone, ale pysznie smakują też z miodem, jako nadzienie do mięsa, czy składnik deserów.

IMG_20180519_223602_522
  • 5 porcje
  • 40min

Składniki

500g kasztanów jadalnych

Sposób przygotowania przepisu:

4 sposoby na przygotowanie kasztanów jadalnych

  • 1. Kasztany gotowane i pieczone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić w garnku nacięciem w dół.
    Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
    Gotować około 15 minut na średnim ogniu (kasztany powinny poobracać się na drugą stronę).
    Odcedzone przełożyć na blachę - tym razem nacięciem do góry.
    Piec przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
    Po tym czasie poczekać aż ostygną, zdjąć twardą skorupkę i gorzkawą błonkę.
    Jadalna jest tylko żółta część.

    Kasztany gotowane:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i umieścić w garnku nacięciem w dół.
    Całość delikatnie zalać wrzątkiem.
    Gotować około 30-40 minut na średnim ogniu.
    (Uprzednio wodę można posolić i do garnka wrzucić kilka listków laurowych. Czas gotowania zależy od wielkości oraz świeżości kasztanów. W międzyczasie można jednego wyjąć, obrać, a następnie spróbować czy reszta jest już gotowa do spożycia.)

    Kasztany pieczone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na blasze do pieczenia - nacięciem do góry.
    Piec przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni.

    Kasztany prażone:

    Kasztany umyć ciepłą wodą i osuszyć za pomocą ręcznika papierowego.
    Następnie ich skórkę należy naciąć nożem po wypukłej stronie (raz lub po skosie, aby powstał X) i umieścić na patelni nacięciem w dół.
    Całość prażyć pod przykryciem przez około 10 minut.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

kasztanykasztany jadalne
 

Komentarze

Podobne przepisy

Aromatyczna kanapka na słodko

Dodane przez: Jola1977-1977

Aromatyczna kanapka na słodko

Ta kanapka smakuje na śniadanie...

Bułeczki na ostro

Dodane przez: Elzbieta Majkowska

Bułeczki na ostro

Przepis na pikantne bułeczki z...

1

Dodane przez: Duśka55555

Zapiekanki na bułkach pszennych

Domowe zapiekanki proste w wykonaniu....

Łosoś na szpinaku

Dodane przez: Waldek

Łosoś na szpinaku

Szybki i zdrowy pomysł na niedzielna...

CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO

Dodane przez: Kuchnia MagdaLeny

CIASTECZKA DYNIOWE NA SŁONO

Ciasteczka dyniowe na słono - tylko...

Filet w boczku - na jeden kęs!

Dodane przez: monika016

Filet w boczku - na jeden kęs!

Ta przekąską zawsze robi furorę...