3-skadnikowe placki z jabłka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Placki są naprawdę rewelacyjne w smaku, delikatne, zwarte i jednocześnie takie soczyste oraz mocno jabłkowe. U mnie w domu zazwyczaj znikają w wersji solo, ale można je podać z ulubionymi dodatkami - np. jogurtem, naturalnym, startym jabłkiem, cukrem pudrem bądź też posiekanymi orzechami. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje te same proste produkty, jakimi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie.

  • 40 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • (5 sztuk)
    1 czerwone jabłko
    1 jajko (duże)
    1/2 łyżeczki cynamonu (*)
    Ponadto opcjonalnie:
    masło/olej do smażenia (**)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

3-skadnikowe placki z jabłka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko należy ubić i wymieszać z cynamonem.
    Natomiast obrane jabłko zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, a następnie dokładnie połączyć z jajkiem.
    Całość przykryć folią spożywczą (wtedy jabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała.
    Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta.
    (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
    Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić na drugą stronę.

Porady

(*) Jeśli nie lubicie cynamonu lub dla odmiany - możecie użyć 1 łyżeczki startej gorzkiej czekolady, wiórków kokosowych lub zaparzonej kawy. (**) Smażąc placki bez tłuszczu należy posiadać patelnię z nieprzywieralną powłoką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować