3 bit w wersji luksusowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek. Białka krótko ubić z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, ubić na sztywną pianę. Żółtka krótko ubić, wlać do białek, wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i budyń w proszku, krótko zmiksować na najniższych obrotach. Wylać do prostokątnej formy 32x 21cm. Piec ok. 30- 35 minut w 180°C. Ostudzić. Przekroić wzdłuż na dwie części.
2.Poncz:
Wodę z cukrem wymieszać. Podzielić na dwie części.
3.Bita śmietana:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywno uważając, żeby nie ubijać zbyt długo bo może zrobić się masło. Żelatynę przygotować według instrukcji na opakowaniu: do miski wlać 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody, wsypać żelatynę, krótko zmiksować. Powoli wlewać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując.
4.Budyń z żółtkami:
Żółtka, cukier, proszek budyniowy i pół szklanki mleka zmiksować. Pozostałe mleko (1 i 1/2 szklanki) wlać do rondelka, zagotować. Zestawić z palnika, wlać masę żółtkową cały czas przy tym mieszając. Z powrotem wstawić na palnik, mieszając doprowadzić do zagotowania. Gotować ok. 30 sekund.
5.Wykonanie:
Połowę biszkoptu nasączyć połową przygotowanego ponczu. Gorący budyń (prosto zdjęty z palnika) wylać na nasączoną połowę biszkoptu. Od razu przykryć drugą połową biszkoptu, nasączyć drugą połową ponczu. Wyłożyć masę kajmakową, równo rozsmarować. Rozłożyć biszkopty lekko je dociskając do masy kajmakowej. Wylać ubitą śmietankę. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny do całkowitego schłodzenia.
Komentarze