3 bit owocowo sernikowy

  • wyświetlono: 804 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Ciasto bez pieczenia, które zamiast kajmaku ma w sobie mnóstwo owoców :)

Joanna Tokarz
  • 20 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Składniki na formę 24x36cm:

1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk)

Krem budyniowy:
750ml mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
250g masła o min. zawartości tłuszczu 82%
2 banany

Warstwa truskawkowa:
500ml wody
3 galaretki truskawkowe
500g świeżych lub mrożonych truskawek
200g twarogu sernikowego z mascarpone

Warstwa wierzchnia:
300g twarogu sernikowego z mascarpone
200ml słodkiej 30% śmietanki
3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny
40ml wody
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody

Sposób przygotowania przepisu:

3 bit owocowo sernikowy

  • 1. Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
    ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy pokrojone na kawałki banany i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wrzucamy mrożone lub świeże truskawki. Miksujemy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Łączymy z twarogiem i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną- ostatnią ich warstwą.
    Żelatynę zalewamy odmierzoną ilością wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania lejącej konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości. Studzimy.
    Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a następnie polewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio się schłodziły i dadzą się pokroić „bez rozjeżdżania” ;)

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

CiastoDeserdo kawyowocowebez pieczenia3 bitdomowe wypieki

Komentarze

Podobne przepisy

3 bit

Dodane przez: justi2401

3 bit

To ciasto jest jednym z moich ulubionych...

Jesienny 3-bit

Dodane przez: Jaga85

Ciasto 3-bit z dynią

Ciasto 3-bit należy do moich ulubionych....

3 BIT

Dodane przez: PrzepisyAleksandry

Ciasto 3 BIT

Przygotowanie 3 BITa zajmuje około...

Porcja mojego 3 bita

Dodane przez: Sylwia S

3 Bit

Szybki i przepyszny deser do kawy

Wiosenny 3-BIT

Dodane przez: Jaga85

Wiosenny 3-BIT

Jest to szpinakowa wersja popularnego...

jk

Dodane przez: Jola1977-1977

Świąteczny 3 bit

Tradycyjnych ciast na święta Wielkiej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE