3 bit owocowo sernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy pokrojone na kawałki banany i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wrzucamy mrożone lub świeże truskawki. Miksujemy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Łączymy z twarogiem i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną- ostatnią ich warstwą.
Żelatynę zalewamy odmierzoną ilością wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania lejącej konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości. Studzimy.
Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a następnie polewamy tężejącą galaretką.
Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio się schłodziły i dadzą się pokroić „bez rozjeżdżania” ;)
Komentarze