3 bit owocowo sernikowy

4.5 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bez pieczenia, które zamiast kajmaku ma w sobie mnóstwo owoców :)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na formę 24x36cm:

    1 duże opakowanie herbatników (ok 75 sztuk)

    Krem budyniowy:
    750ml mleka
    2 budynie waniliowe
    5 łyżek cukru
    250g masła o min. zawartości tłuszczu 82%
    2 banany

    Warstwa truskawkowa:
    500ml wody
    3 galaretki truskawkowe
    500g świeżych lub mrożonych truskawek
    200g twarogu sernikowego z mascarpone

    Warstwa wierzchnia:
    300g twarogu sernikowego z mascarpone
    200ml słodkiej 30% śmietanki
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    40ml wody
    1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 300ml wody
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Ciasta Do kawy Desery

3 bit owocowo sernikowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę w której będziemy przygotowywać ciasto wykładamy papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Układamy pierwszą warstwę herbatników.
    ⅔ mleka gotujemy z cukrem, w pozostałej części rozpuszczamy proszki budyniowe. Wlewamy na gotujące się mleko, a gdy zgęstnieje dorzucamy posiekane na kawałki masło. Ściągamy z ognia i miksujemy lub mieszamy łyżką do całkowitego połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucamy pokrojone na kawałki banany i wykładamy na herbatniki. Wyrównujemy i przykrywamy drugą warstwą herbatników.
    W gorącej wodzie rozpuszczamy galaretki, a następnie wrzucamy mrożone lub świeże truskawki. Miksujemy i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Łączymy z twarogiem i wylewamy na herbatniki. Przykrywamy kolejną- ostatnią ich warstwą.
    Żelatynę zalewamy odmierzoną ilością wody, mieszamy i pozostawiamy do napęcznienia. Następnie podgrzewamy w kąpieli wodnej do uzyskania lejącej konsystencji. Uważamy by nie zagotować, bo straci swoje żelujące właściwości. Studzimy.
    Twaróg sernikowy łączymy ze śmietanką i cukrem pudrem. Powoli dodajemy żelatynę i miksujemy. Wykładamy na wierzch, a następnie polewamy tężejącą galaretką.
    Ciasto schładzamy w lodówce minimum kilka godzin, najlepiej jednak przygotować je wieczorem i wstawić na całą noc. Będziemy mieć pewność, że wszystkie warstwy odpowiednio się schłodziły i dadzą się pokroić „bez rozjeżdżania” ;)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować