Krówka

  • wyświetlono: 678 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Przepyszne ciasto które jest bardzo proste w przygotowaniu a do tego bardzo szybkie.

  • 20min

Składniki

Masa krówkowa
Herbatniki – około 2-3 duże paczki
2 budynie śmietankowe
500 ml mleka
1 kostka masła (200g)
Śmietana kremówka
Łyżka kakao
2 duże łyżki cukru
Prażony ryż lub słonecznik

Sposób przygotowania przepisu:

Krówka

  • 1. Posmaruj blachę odrobiną masła. Wyłóż pierwszą warstwę herbatników tak aby pokryła cały spód formy do pieczenia. Następnie rozgrzej w garnku masę krówkową przez około 15 minut, wyłóż ją do miski i dodaj 2 łyżki masła, wszystko zmiksuj na gładką masę. Gotową masę wyłóż na pierwszą warstwę herbatników. Całość można posypać prażonym ryżem lub łuskanym słonecznikiem.
  • 2. Wyłóż na masę krówkową kolejną warstwę herbatników. Ugotuj krem budyniowy. Wlej 450 ml mleka do garnka i dodaj dwie duże łyżki cukru, zagotuj. W czasie jak gotuje się mleko, wymieszaj budynie z 50 ml mleka. Wlej budynie do gotującego się mleka i zagotuj przez około 5 minut mieszając. Gdy budyń przestygnie dodaj do garnka kostkę masła i mixując ubij gładki krem. Następnie krem wyłóż na herbatniki.
  • 3. Na krem budyniowy wyłóż ostatnią warstwę herbatników. Ubij śmietanę i wyłóż ją na herbatniki. Całość posyp kakao lub startą czekoladą. Wstaw do lodówki na około 12 godzin.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

krowki

Dodane przez: cook and look

Domowe krówki

Krówki, ciągutki, mordoklejki......

Herbatnikowa krówka

Dodane przez: Bożena Z.

Herbatnikowa krówka

Herbatnikowa krówka to pyszny...

Czarna krówka

Dodane przez: megii013

Czarna krówka

Ciasto na kakaowym biszkopcie,...

krówka

Dodane przez: Lussy1409

Domowa krówka

przepis dostałam od koleżanki,...

Dodane przez: Lussy1409

Krówka

dla wielbicieli słodkości

Krówka

Dodane przez: 30minusdla30plus

Krówka

Bez względu na okazję to ciasto...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE