Ciasto 3 BIT

0 (0 ocen)

Znika z talerza w mgnieniu oka.

Składniki:

  • MASA BUDYNIOWA:
    -1/2 L mleka
    -2/3 szklanki cukru
    -2 żółtka
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3 łyżki mąki pszennej
    -kostka margaryny
    DODATKOWO:
    -puszka gotowej masy krówkowej
    -około 500g kruchych herbatników
    -400-500ml słodkiej śmietany 30% lub 36%
    -2 opakowania śmiatan-fix
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Prostokątną formę wyłożyć herbatnikami. Gotową masę krówkową włożyć na parę minut do gotującej się wody. Dzięki temu zmięknie i będzie się lepiej rozsmarowywać. Ciepłą jeszcze masę wykładamy na herbatniki. Na rozsmarowaną masę krówkową rozkładamy następna warstwę herbatników.
  • 2. Następnie przygotowujemy masę budyniową. Półtorej szklanki mleka zagotować z cukrem. Resztę mleka wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i szybko mieszać, aby nie powstały grudki. Zagotować, budyń powinien zgęstnięć. Pozostawić do ostygnięcia. Margarynę utrzeć na puszystą masę, a następnie dodać zimny budyń. Dobrze wymiksować. Gotową masę budyniową rozprowadzić równo na herbatnikach. A następnie rozłożyć kolejną warstwę herbatników.
  • 3. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić, ze śmietaną fix. Ubitą śmietanę wyłożyć na górę i posypać starą czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować