3 BIT

4.5 (163 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na to pyszne ciasto troszkę zmodyfikowałam, jest słodziutkie i samo rozpływa się w ustach.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt: ( blaszka 20x45 cm )

    5 jajek
    10 dkg mąki ziemniaczanej
    10 dkg mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżeczki octu
    5 łyżeczek wody

    Masa budyniowa:

    1/2 litra mleka
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 łyżka mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy duży
    5 żółtek
    2 kostki masła

    Dodatkowo:
    opakowanie migdałów w płatkach
    3 opakowania herbatników maślanych
    1 puszka ugotowanego mleka skondensowanego
    1/2 litra śmietany 30 %
    2 galaretki arbuzowe
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Ubić pianę z białek dodać cukier, następnie żółtka, ocet, wodę na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Wszystko wylać na formę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15 minut.
  • 2. Masa budyniowa:
    Wszystkie składniki włożyć do garnka zmiksować, ugotować budyń cały czas mieszając. Budyń wystudzić utrzeć z dwoma kostkami masła
  • 3. 2 galaretki rozpuścić w szklance wody przestudzić, śmietanę zimną zmiksować na koniec dodać przestudzoną galaretkę.
    Migdały uprażyć na suchej patelni.
  • 4. Przełożenie placka:
    Biszkopt - masa budyniowa - herbatniki - masa krówkowa - herbatniki - masa budyniowa - śmietana - prażone migdały

Porady

Do masy śmietanowej można dodać inny smak galaretki wg własnego uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować