smalec domowy

0 (0 ocen)

taki domowy smalec jest bardziej zdrowszy niż różne sztuczne mazidła do pieczywa............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • słonina 70 dag/bez skóry, cebula 2 sztuki, czosnek 1 główka, jabłka 2 sztuki, majeranek 1 łyżka

Smalec domowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. świeżą słoninę pokroić w kostkę ostrym nożem, najlepiej włożyć słoninę do zamrażalnika na 30 minut, łatwiej i szybciej się pokroi, włożyć rozgrzanego garnka i na średnim ogniu wytapiać smalec co jakiś czas mieszając, za mocny ogień przypali za szybko słoninę i nie wytopi smalcu
  • etap 2. gdy są już rumiane skwarki wsypać pokrojoną drobno cebulę, wyciśnięty w prasce czosnek, starte na grubszych oczkach jabłka bez skóry, podsmażać do złotej cebulki
  • etap 3. smalec przelać do naczynia, używam kamionkowy garnek i wystygnięty schować do lodówki

Porady

w rozsądnych ilościach zdrowszy jest od wszelkich sztucznych mazideł do pieczywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy