1 ryba - 2 smaki

5 (167 ocen)

Uwielbiamy ryby, a w takiej postaci każdy odnajdzie swój smak.

Składniki:

  • 2 duże filety z ulubionej ryby ok.1 kg
    sok z 1/2 cytryny do skropienia
    sól, biały pieprz do posypania ryby
    kilkia wiórków zimnego masła do obłożenia ryby
    sos nr.1 - pomidorowo-cebulowy:
    2 większe cebule pokrojone w talarki
    3 łyżki oleju do smażenia cebuli
    ok. 150-200 g dobrego przecieru pomidorowego
    1 -2 listki laurowe + 3 ziela angielskie + sól i pieprz do smaku
    sos nr. 2 - serowo - porowy :
    1 większy por - tylko biała część pokrojony w krążki
    50 g masła do przysmażenia pora
    100 ml słodkiej śmietanki 10 %
    1 serek topiony kremowy - 100g
    1-2 ząbki przeciśniętego czosnku
    1 łyżka posiekanego koperku
    sól i biały mielony pieprz
Wystaw ocenę:

5 (167 ocen)

1 ryba - 2 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1s0b2nc 1. Filety rybne umyte i ususzone skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika (190 stopni na ok. 10 minut), podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), piec 20 min.

    W międzyczasie zrobić obydwa sosy na 2-ch patelniach: cebulę pokrojoną w talarki przeszklić na oleju, dodać przecier połączony w wodą w ilości 1:2, dodać przyprawy i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru.
    Pokrojony por przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, serek topiony, czosnek, koperek, sól i biały pieprz, wymieszać.

    Wyjąć zapiekane filety, na każdy wyłożyć przygotowane sosy i wstawić na 10 minut do piekarnika.

Porady

Do takiej zapiekanej ryby najbardziej nadają się dokładnie oczyszczone z ości filety, czyli łosoś, dorsz lub jak u mnie pstrąg.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować