Uwielbiamy ryby, a w takiej postaci każdy odnajdzie swój smak.
Składniki:
2 duże filety z ulubionej ryby ok.1 kg
sok z 1/2 cytryny do skropienia
sól, biały pieprz do posypania ryby
kilkia wiórków zimnego masła do obłożenia ryby
sos nr.1 - pomidorowo-cebulowy:
2 większe cebule pokrojone w talarki
3 łyżki oleju do smażenia cebuli
ok. 150-200 g dobrego przecieru pomidorowego
1 -2 listki laurowe + 3 ziela angielskie + sól i pieprz do smaku
sos nr. 2 - serowo - porowy :
1 większy por - tylko biała część pokrojony w krążki
50 g masła do przysmażenia pora
100 ml słodkiej śmietanki 10 %
1 serek topiony kremowy - 100g
1-2 ząbki przeciśniętego czosnku
1 łyżka posiekanego koperku
sól i biały mielony pieprz
1 ryba - 2 smaki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety rybne umyte i ususzone skropić sokiem z cytryny, posolić, posypać pieprzem, ułożyć w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, posypać wiórkami masła i wstawić do piekarnika (190 stopni na ok. 10 minut), podlać odrobiną wody (2-3 łyżki), piec 20 min.
W międzyczasie zrobić obydwa sosy na 2-ch patelniach: cebulę pokrojoną w talarki przeszklić na oleju, dodać przecier połączony w wodą w ilości 1:2, dodać przyprawy i ewentualnie dodać łyżeczkę cukru.
Pokrojony por przesmażyć na maśle, dodać śmietankę, serek topiony, czosnek, koperek, sól i biały pieprz, wymieszać.
Wyjąć zapiekane filety, na każdy wyłożyć przygotowane sosy i wstawić na 10 minut do piekarnika.
Porady
Do takiej zapiekanej ryby najbardziej nadają się dokładnie oczyszczone z ości filety, czyli łosoś, dorsz lub jak u mnie pstrąg.
Komentarze