REKLAMA
Zapraszamy na kulinarną wyprawę w rejon Morza Śródziemnego. Owoce morza, lasagne, pizza czy risotto to potrawy, które warto podać na wakacyjny obiad. Lato wykorzystajmy też do przygotowania kilku słoików: pesto, chutney czy relish doskonale komponują się z makaronami i mięsem. Jak zwykle nie zabraknie słodkości. Będzie beza z kremem patissiere, ciasto szpinakowe i miętowy sernik.
Żytni chleb na żytnim zakwasie z dodatkiem serwatki jest bardzo smaczny i długo świeży, bogaty w wiele wartościowych składników.
Spód ciasta wykonany jest ze znanych każdemu krówkowych szyszek. Jagodowa masa serowa ma piękny fioletowy kolor,który dodaje ciastu uroki i elegancji. Ciasto zachwyca nie tylko wyglądem ale i przede wszystkim smakiem.
Ciasto w kolorze soczystej zieleni z mocno cytrynowym kremem i bezą szwajcarską. Idealne na pierwsze wiosenne dni! Upiekłam je dla męża do pracy - podobno początkowo wzbudziło obawy swoim kolorem - zupełnie nie wiem dlaczego, bo zielony to przecież taki ładny kolor, a szpinak to samo zdrowie :) Koniec końców jednak ciasto wszystkim smakowało, zwłaszcza mężowi, któremu marzyło się ciasto z cytrynowym kremem. Więc jeśli szukacie czegoś bardzo cytrynowego, to to ciasto będzie strzałem w dziesiątkę!
Pyszny wegetariański pasztet nie tylko na święta
Pieczone ziemniaki wypełnione kremowy i aromatycznym farszem z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i parmezanu, co idealnie zgrało się ze słodyczą batatów.
Pierożki z ciasta drożdżowego pieczone ,mega mięciutkie, z słonym farszem szpinakowo- fetowym.
Zrobienie całego dania wraz z dodatkami nie zajmie nam więcej niż 35 min. Przy tym zaskoczymy naszych domowników eksplozją kolorów, smaków i zapachów.
"Taco" zrobione z tartej marchewki i żółtego sera z wtopionym liściem rukoli. Można je nadziewać na wiele sposobów, u mnie wersja bezmięsna, z pomidorem, awokado, rzodkiewką, czerwoną cebulą, rukolą i kremowym serkiem.
RYŻ JAŚMINOWY z MIELONĄ WOŁOWINĄ
To wyśmienite danie z powodzeniem można zaserwować na uroczysty obiad. Wspaniała prezencja babeczek łączy się z unikalnym smakiem i oryginalnością podania.
Makaron w warzywnym sosie to wegetariańska propozycja na obiad - także ten na wynos do pracy, bo można go zjeść na zimno lub odgrzać w mikrofalówce. Możemy dodać kurczaka jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez mięsa:).
Te bułki nazwałam codziennymi, bo kojarzą mi się z tymi kupowanymi 15 lat temu w osiedlowym sklepiku:). Mają proste składniki, które większość z nas ma zawsze w kuchni. Co ważne - na drugi dzień są równie pyszne! Naprawdę długo zachowują świeżość. Polecam, ja będę powtarzała:). Przepis na około 10 niedużych bułek. Te małe bułeczki sycą w podobnym stopniu co większe, napompowane z marketów.
Pyszna i aromatyczna domowa wędlina. Choć równie dobrze będzie smakować na gorąco jako dodatek do obiadu.
Pyszny pasztet z fasoli skradnie serca nie tylko wegetarianom. Osoby, które jedzą mięso nie zorientują się z czego jest przygotowany. Pasztet jest delikatny a dodatek pistacji dodatkowo podkreśla jego wyjątkowy smak.
Podwójna pierś z kurczaka razem z kością i skórą pieczona w aromatycznym maśle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego. Kurczak jest delikatny, soczysty i bardzo smaczny głównie dzięki tym pierwszym, wiosennym liściom.
Młoda kapusta jest jednym z warzyw które przypominają mi wiosenne obiady w promieniach słońca. Przygotowana z dodatkiem różnych warzyw , boczku , kiełbasy , soku pomidorowego i oczywiście obowiązkowego kopru jest na prawdę syta i wyśmienita w smaku. Sam sos powstały podczas gotowania mogła bym wyjadać łyżkami. Kapustę podałam z młodymi ziemniakami w maśle i koprze ale ze świeżym pieczywem smakuje równie dobrze.
Sernik nie jest zbytnio "uperfumowany" za to urozmaicony kokosem. Świetny deser na zbliżające się cieplejsze dni.
Nigdzie nie jest powiedziane, że tortellini nadaje się wyłącznie do sałatek, doskonałe są też do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ukryte pod warzywno pomidorową pierzynką z dodatkiem sera, stanowią pyszną propozycję obiadową. Zapiekanka syta i łatwa do przygotowania. Polecam!
Dodatek do mięs i do kanapek
Polecam jedną z moich ulubionych ;) Spód pizzy z mozzarellą i oliwą, a reszta pysznych składników po wycięciu z pieca! Lekka i smaczna!
idealne na wyjazd, na wakacje czy biwak
Dzisiaj zapraszam na smakowite i lekkie roladki z indyka ze swieżym rozmarynem i marchewką, otulone w szynkę parmeńską. Roladki są soczyste, aromatyczne oraz bardzo pożywne. Są idealnym dodatkiem do obiadu lub świetną propozycją na przystawkę, serwowaną np. z sosem czosnkowym. Gorąco polecam :)
Risotto z pieczarkami i bakłażanem to pyszne i aromatyczne danie, które można w dowolny sposób modyfikować. Ważne aby użyć odpowiedniego gatunku ryżu – ja zawsze używam arborio. Do swojego risotto dodatkowo dodałam czarne oliwki, cebulkę i marchewkę. Oczywiście nie można zapomnieć o białym winie!
Połączenie moich ulubionych smaków, szpinaku, krewetek, pomidorów, oliwek i makaronu. Uwielbiam to danie :-)
Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu.
Pikantna hiszpańska kiełbasa i słony, wyrazisty w smaku ser z Cypru na jednym szaszłyku to pełne temperamentu połączenie… tego po prostu trzeba spróbować!
Ostatnio skomentowane
Placki jajeczne z makaronem i zieleniną