Żytnia tarta ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszną tartę z mąki żytniej z nadzieniem szpinakowym. Idealnie będzie pasować na obiad lub kolację. Polecam

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto: 1 szkl mąki żytniej razowej
    100 g masła
    2 łyżki jogurtu naturalnego
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    farsz: 400 g szpinaku
    1 jajko
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 łyżka oliwy
    2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    100 g sera żółtego
    sól, pieprz
    płatki migdałowe
    forma do tarty o śred. 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Dania główne

Żytnia tarta ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki ciasta przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim blaszkę. Nakłuwamy dno ciasta widelcem i wstawiamy blaszkę do lodówki na 30 minut. W tym czasie myjemy i osuszamy szpinak oraz obieramy z łusek cebulę i czosnek oraz drobno je kroimy. Ser drobno kroimy.
    Ciasto na tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy przez 15 minut w temp. 180 stopni. Robimy farsz: na patelni rozgrzewamy oliwę i przesmażamy na niej cebule i czosnek.Następnie dodajemy szpinak i smażymy na małym ogniu, aż "straci swoją objętość". Zdejmujemy z ognia. Do szpinaku dodajemy jajko, jogurt, ser oraz doprawiamy do smaku, mieszamy razem. Tak przygotowane nadzienie przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy oraz posypujemy płatkami migdałowymi. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy przez ok. 20-25 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka żytnia Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować