Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne. Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę!
Żytnia tarta z jabłkami – bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy ksylitol i żółtka, szybko zagniatamy. Dzielimy je na 2/3 i 1/3. 1/3 – wkładamy do lodówki, a 2/3 rozwałkowujemy delikatnie i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na podpieczony spód układamy plasterki jabłek, posypujemy je obficie cynamonem i migdałami. Wyjmujemy z lodówki 1/3 ciasta, rozwałkowujemy je i wycinamy radełkiem paski. Kawałki ciasta układamy na jabłkach. Gotową tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 minut.
Komentarze