żytnia tarta z jabłkami – bez cukru

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i niesmaczne! może pięknie wyglądać, cudownie pachnieć i być na prawdę pyszne. Zdrowe desery to wyzwanie dla wielu z nas, dlatego zapraszam Was dziś na przepyszna tartę!

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • przepis na tartę o średnicy ok. 24cm

    250g mąki żytniej typ 2000
    160g zimnego masła
    2 łyżki ksylitolu
    2 żółtka

    + 5 średniej wielkości jabłek (ulubionych)
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Tarty Bezy

Żytnia tarta z jabłkami – bez cukru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę siekamy z zimnym masłem, dodajemy ksylitol i żółtka, szybko zagniatamy. Dzielimy je na 2/3 i 1/3. 1/3 – wkładamy do lodówki, a 2/3 rozwałkowujemy delikatnie i wykładamy nim formę wyłożoną papierem do pieczenia. Podpiekamy je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na podpieczony spód układamy plasterki jabłek, posypujemy je obficie cynamonem i migdałami. Wyjmujemy z lodówki 1/3 ciasta, rozwałkowujemy je i wycinamy radełkiem paski. Kawałki ciasta układamy na jabłkach. Gotową tartę wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Dieta cukrzycowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować